Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις επαναμόλυνσης από «Όμικρον» σε «Όμικρον», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην  ενημέρωση του Υπουργείου. Εξήγησε ότι συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάποιος έχει κολλήσει «Όμικρον», μετά από λίγες ημέρες περνάει, κολλάει κάποιον άλλον ιό, κάνει ένα PCR τεστ το οποίο PCR μπορεί να βγαίνει θετικό και 40 και 50 μέρες μετά και νομίζει ότι είναι επαναμόλυνση. Ωστόσο, όπως είπε, έχουμε ενδείξεις ότι κάποιος είχε κολλήσει «Δέλτα» και κόλλησε «Όμικρον». Όπως και «Δέλτα» μετά από «Δέλτα» έχει παρατηρηθεί γιατί έχει περάσει αρκετός χρόνος από τότε που εμφανίστηκε η «Δέλτα».

«Άρα, λοιπόν, αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η ‘Όμικρον’, το γνωρίζουμε, διαφεύγει από τις αντισωματικές απαντήσεις που έχουμε από προηγούμενα στελέχη και είναι αυτό γνωστό. Τώρα ‘Όμικρον’ πάνω σε ‘Όμικρον’ θα περάσει λίγος χρόνος για να μπορέσουμε να το μελετήσουμε», δήλωσε ο καθηγητής.

Για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, είπε ότι συνεχίζει να επιδεινώνεται, όσον αφορά την διασπορά, και παρατηρήθηκε περίπου 21% αύξηση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι από την άλλη συνέχισαν να μειώνονται και μειώθηκαν και αυτή την εβδομάδα περίπου 3%.

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 7,7 εκατομμύρια διαγνώσεις και 20.200 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα. Η επίταση, λοιπόν, της διασποράς στην Ευρώπη παραμένει μαζική, αν και ελαφρώς βελτιωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, με 39 από τις 47 χώρες της Ευρώπης να επιδεινώνονται. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρείται σε 27 χώρες.