Παρέμβαση για την τιμή του πλαφόν 47 ευρώ που ορίστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την διενέργεια PCR πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία χαρακτηριστικά αναφέρει: «Να πληροφορήσουμε την κυβέρνηση ότι τα ίδια τα Δημόσια Νοσοκομεία συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και αγοράζουν στην μισή τιμή από τα πλαφόν που ορίζεται. Παραδείγματα: Τα Νοσοκομεία Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης στις 27 Απριλίου του 2021 κατοχύρωσαν διαγωνισμό δαπάνης 20.000 ευρώ για την διενέργεια PCR σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με τιμή 25.90 ευρώ όταν το πλαφόν τότε για PCR ήταν 60 ευρώ. Τώρα τα ίδια Νοσοκομεία έχουν αναρτήσει στη Διαύγεια διαγωνισμό για την διενέργεια PCR και βρήκαν τιμές από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κάτω των 18 ευρώ που είχε ορισθεί ως ανώτερη τιμή.

Ήδη επεξεργάζονται προσφορές που είναι 17,97 ευρώ.
Τα Νοσοκομεία λαμβάνουν τα ίδια τα δείγματα από τους ασθενείς και αγοράζουν μόνο την ανάλυση η οποία έχει τιμή πλαφόν σήμερα τα 35 ευρώ. Ως εκ τούτω το πλαφόν που ορίσθηκε είναι τουλάχιστον 17 ευρώ πάνω από την τιμή που αγοράζουν τα Νοσοκομεία».

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, η λήψη δείγματος ορίσθηκε στο πλαφόν των 12 ευρώ, που είναι υπερβολικά υψηλή τιμή για τη λήψη δείγματος στα Ιδιωτικά Εργαστήριο και προσθέτει: «Εάν συνταγογραφούνταν η εξέταση PCR ο ΕΟΠΥΥ θα την αγόραζε κοντά στα 20 ευρώ (λήψη και ανάλυση) με βάση τις τιμές που αγοράζουν τα Νοσοκομεία. Ως εκ τούτω το πλαφόν είναι υψηλότατο και ευνοεί τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα σε βάρος των πολιτών». «Ο ΕΟΔΥ δεν είναι Στατιστική Υπηρεσία για να καταγράφει τα κρούσματα και μόνο. Που είναι οι Κινητές Ομάδες Υγείας να βρίσκονται σε κάθε γειτονιά για να λαμβάνουν δείγματα δωρεών για τεστ κορονοϊού; Η εξέταση PCR θα πρέπει να συνταγογραφείται και να παρέχεται δωρεάν», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.