Ο διευθύνων σύμβουλος της Biogen Inc (BIIB.O) δήλωσε χθες ότι η εταιρεία επιθυμεί διάλογο με τη CMS, η οποία διαχειρίζεται το κυβερνητικό σχέδιο υγείας Medicare για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω στις ΗΠΑ, πριν από την τελική απόφαση για την κάλυψη του φαρμάκου της Biogen για τη νόσο του Αλτσχάιμερ που αναμένεται τον Απρίλιο. Αυτή η δήλωση ήλθε μετά το σχέδιο απόφασης που ανακοινώθηκε την Τρίτη και αναφέρει ότι η CMS θα κάλυπτε το Aduhelm και παρόμοιες θεραπείες για την νόσο του Αλτσχάιμερ μόνο για ασθενείς που έχουν εγγραφεί σε εγκεκριμένες κλινικές δοκιμές – μια απόφαση που πιθανότατα θα περιόριζε σοβαρά τη χρήση ενός φαρμάκου που αγωνίζεται να κερδίσει σημαντικά έσοδα από πωλήσεις. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει συζητήσεις ανώτατου επιπέδου μεταξύ της εταιρείας και της CMS σχετικά με την αλλαγή της απόφασης κάλυψης προτού καταστεί οριστική στις 12 Απριλίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Biogen, Μισέλ Βουνάτσος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές.

Σε περίπτωση που η τελική απόφαση του CMS είναι η παραπάνω, η εταιρεία δήλωσε ότι θα δείξει ευελιξία, προτείνοντας μείωση του κόστους και άλλες στρατηγικές επιλογές, είπε ο Βουνάτσος. Το σχέδιο απόφασης του CMS ακολουθείται από μια ανοιχτή περίοδο σχολίων 30 ημερών κατά την οποία η εταιρεία, οι γιατροί και οι ασθενείς μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με την προτεινόμενη πολιτική. Ο Βουνάτσος κάλεσε τους ασθενείς να κάνουν δημόσιες δηλώσεις για να ακουστεί η φωνή τους και να επιτραπεί μια «ευρύτερη και πιο δίκαιη πρόσβαση» στη θεραπεία. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι τελικοί όροι κάλυψης του οργανισμού αναμένεται να ισχύουν για όλα τα φάρμακα της κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που αναπτύσσονται από την Eli Lilly, τη Roche και την Eisai. Το Aduhelm, που χορηγείται ως μηνιαία έγχυση, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί έναν τύπο εγκεφαλικής πλάκας που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ τον περασμένο Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι εξωτερικοί σύμβουλοι του οργανισμού επεσήμαναν ότι τα κλινικά οφέλη της θεραπείας δεν είχαν αποδειχθεί. Η υψηλή τιμή της θεραπείας έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με το κόστος που μπορεί να έχει στο πρόγραμμα Medicare, καθώς το Αλτσχάιμερ είναι ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία και περίπου το 85% των ατόμων που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το φάρμακο είναι στο κυβερνητικό σχέδιο. Η εταιρεία τον περασμένο μήνα μείωσε την τιμή καταλόγου της Aduhelm περίπου στο μισό σε 28.200 δολάρια ετησίως. Οι πωλήσεις της Aduhelm μέχρι στιγμής κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και η εταιρεία τον Δεκέμβριο δήλωσε ότι ανέμενε περίπου 50.000 ασθενείς να ξεκινήσουν θεραπεία με το Aduhelm το 2022 – στόχος που τώρα μπαίνει σε κίνδυνο.