Οι εταιρείες GSK (GSK.L) και η Vir Biotechnology (VIR.O) δήλωσαν χθες ότι επιδιώκουν επέκταση της έγκρισης των ΗΠΑ για τη θεραπεία τους έναντι της Covid-19 που βασίζεται σε αντισώματα, και θα χορηγείται ως εμβόλιο στο μπράτσο.

Το φάρμακο, το sotrovimab, εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Μάιο για την πρόληψη της επιδείνωσης ήπιων ή μέτριων περιπτώσεων Covid-19 και επί του παρόντος χορηγείται μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης. Το sotrovimab ανήκει στα μονοκλωνικά αντισώματα και δοκιμές έχουν δείξει ότι το φάρμακο δρα και ενάντια στην ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Όμικρον.

Η νέα μέθοδος χορήγησης, γνωστή ως ενδομυϊκή ένεση, αποδείχθηκε σε μια δοκιμή ότι λειτουργεί όπως και η τυπική έγχυση. Προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία, αφού μπορεί να πραγματοποιηθεί από οικογενειακούς γιατρούς και να απαλλάξει τους ασθενείς από επίσκεψη στο νοσοκομείο. Η GSK και η Vir δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αγοράσουν 600.000 επιπλέον δόσεις,  χωρίς όμως να αναφέρουν το ποσό που συμφωνήθηκε. Αντισώματα κατά της Covid-19 λοίμωξης έχουν ήδη αναπτυχθεί ή βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης από την Eli Lilly, τη Regeneron και την AstraZeneca (και μέχρι στιγμής η χορήγησή τους κυμαίνεται από έγχυση, ενδομυϊκή λήψη έως ένεση κάτω από το δέρμα.