Σε συνάντηση όπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), Αθανάσιος Δεβλιώτης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου(ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς και η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου(ΠΚΣ) Αθηνά Τραχήλη, αποφασίστηκε η άμεση συνένωση και συστράτευση των υγειονομικών προκειμένου να ιεραρχηθεί μια σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων, ακόμη και σε επίπεδο Πρωθυπουργού, με σκοπό την αποκατάσταση από την πλευρά της πολιτείας των συντάξεων του κλάδου.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Με τον νόμο Κατρούγκαλου ν. 4387/2016, οι μειώσεις στις συντάξεις των υγειονομικών ανέρχονται στο 35%. Τα πρώτα χρόνια δεν είχε καταφανεί με σαφήνεια η τραγική αυτή μείωση των συντάξεων λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς. Πλέον η απομείωση των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι Υγειονομικοί που μετείχαν σε ένα υγιές Ταμείο, αγγίζουν τα όρια του ευτελισμού, ιδίως εν συγκρίσει με το προηγούμενο καθεστώς, ακόμη και με τις μνημονιακές περικοπές. Πράγματι οι συντάξεις των Υγειονομικών με 40 έτη ασφάλισης αγγίζουν τα 800 ευρώ, ενώ οι συντάξεις των λοιπών επιστημόνων φτάνουν ή και υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.

Είναι προφανές, πως η πολιτεία οφείλει να τηρεί τις δεσμεύσεις της ειδικά απέναντι στο εύρωστο ταμείο του Τ.Σ.Α.Υ. που εξαναγκάστηκε σε συνένωση για την «σωτηρία» του ασφαλιστικού. Η υποχρέωση της πολιτείας απορρέει από την καταγεγραμμένη δέσμευσή της για κάλυψη του καταργηθέντος κοινωνικού πόρου μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να επιτευχθεί το αυτονόητο, η εκλογίκευση και επαναφορά των απολεσθέντων της οφειλόμενης ανταποδοτικής σύνταξης που βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τις εισφορές».
«Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν από κοινού να προχωρήσουν σε μια δέσμη ενεργειών που σκοπό έχουν την ενημέρωση όλων των υγειονομικών της χώρας, ώστε να κινητοποιηθεί συντονισμένα ο κλάδος και να διεκδικήσει με συγκεκριμένες κινήσεις, άμεσες λύσεις και αποτελεσματικές παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας», καταλήγει η ανακοίνωση.