Παράνομη κηρύχθηκε η απεργία των γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης με την υπ. Αριθμ. 33/2022 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών μετά την αγωγή που κατάθεσε το Υπουργείο Υγείας. Οι γιατροί προέβησαν στην απεργία, αντιδρώντας στην απόφαση να ανασταλούν οι εφημερίες του νοσοκομείου ώστε για να γίνονται απρόσκοπτα οι εμβολιασμοί των παιδιών κατά της COVID-19.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφερόταν ότι «μετά την κήρυξη απεργίας εν μέσω πανδημίας από ιατρούς στο Παίδων Πεντέλης, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, δόθηκε εντολή να γίνουν όλες οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες για την κήρυξη της απεργίας παράνομης και καταχρηστικής, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να εκτελεστούν στο ακέραιο οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί παιδιών κατά του Covid-19 στο συγκεκριμένο νοσοκομείο». Τους γιατρούς του νοσοκομείου υποστήριξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ενώ ή απόφαση του Υπουργού Υγείας να καταθέσει αγωγή προκάλεσε σφοδρή κριτική εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για «πρωτοφανή αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο που προκαλεί και προσβάλλει τους ανθρώπους του ΕΣΥ και όλη την κοινωνία» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι σαν να μην είναι αρκετό το ότι «η κυβέρνηση θέτει εκτός εφημερίας ένα νοσοκομείο που καλύπτει σοβαρές ανάγκες του παιδικού πληθυσμού, προσπαθεί να τρομοκρατήσει και τους εργαζόμενους που το κρατάνε όρθιο και αγωνίζονται για να μη συρρικνωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρει».

Ερωτηθείσα για το ζήτημα η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, είπε πως κρίθηκε πως δεν πρέπει να εφημερεύει, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γονείς που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, χάρη στην πολύ καλή του πρόσβαση και στην ύπαρξη χώρου στάθμευσης. Διαβεβαίωσε ωστόσο, πως το νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει και πως θα υποστηριχθεί. “Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη ανάγκη είναι για τα εμβόλια”, ανέφερε.