Πολωνοί επιστήμονες βρήκαν ένα γονίδιο που υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο να αρρωστήσει κάποιος σοβαρά από COVID-19. Οι ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Bialystok διαπίστωσαν ότι το γονίδιο υπάρχει στο 14% περίπου του πολωνικού πληθυσμού, σε σύγκριση με το 8-9% στην Ευρώπη συνολικά και το 27% στην Ινδία, όπως δήλωσε ο Marcin Moniuszko, καθηγητής που είναι υπεύθυνος για το έργο.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν εγκαίρως τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο. Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης ότι ο εντοπισμός εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θα ενθαρρύνει και τους σκεπτικιστές να κάνουν το εμβόλιο και θα τους δώσει πρόσβαση σε πιο εντατικές θεραπευτικές επιλογές σε περίπτωση μόλυνσης.
«Μετά από περισσότερο από ενάμιση χρόνο εργασίας κατέστη δυνατό να εντοπιστεί ένα γονίδιο που ευθύνεται για την προδιάθεση να αρρωστήσουμε σοβαρά (με κορονοϊό)», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας Άνταμ Νιεντζιέλσκι. Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει τη σημασία των γενετικών παραγόντων στο πόσο σοβαρά εξελίσσεται το COVID-19.
Τον Νοέμβριο, Βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι είχαν εντοπίσει μια έκδοση ενός γονιδίου που μπορεί να σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο πνευμονικής ανεπάρκειας από τον COVID-19.