Σήμερα, Παρασκευή, ανοίγει η πλατφόρμα για την χορήγηση των αντιικών χαπιών κατά της COVID-19, όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Όπως διευκρίνισε, τα χάπια θα μπορούν να δίνονται με συνταγογράφηση από τους γιατρούς. «Εδώ δεν έχει δοθεί άδεια, άρα ο ασθενής θα υπογράφει για να πάρει τα φάρμακα.

Είναι αντιικά φάρμακα που έχουν μια πρώτη θετική γνωμοδότηση, αλλά όχι έγκριση. Φαίνεται ότι δουλεύουν, ότι είναι αποτελεσματικά, αλλά θέλουμε να το δούμε. Άρα οι γιατροί θα τα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών που είχαν μέχρι τώρα. Τα ελέγχει η ίδια η Επιτροπή και δίνει έγκριση και τα φάρμακα θα μπορούν να δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για τους νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ανθρώπους που είναι εξωτερικοί ασθενείς», ανέφερε η κ. Γκάγκα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο θεραπείες των αντιικών φαρμάκων, αφορούν η μία το Plaxovid της Pfizer και η άλλη το Lagevrio (γνωστό και ως molnupiravir) της MSD (Merck στις ΗΠΑ). Το Plaxovid ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων άνω των 12 ετών με ήπια έως μέτρια συμπτώματα και το Lagevrio για ενήλικες που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση. Για τα μονοκλωνικά αντισώματα, είπε ότι όσα ήρθαν στην Ελλάδα, έχουν όλα δοθεί και η πλατφόρμα έχει κλείσει. Όπως πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή κρίνεται από τους επιστήμονες ότι είναι καλύτερο να συνεχίσουμε με χάπια.