Τη δημιουργία της πρώτης Μονάδας Παραγωγής Εμβολίων στο Ινστιτούτο Παστέρ, γνωστοποίησε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο νέος γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου δρ Στάθης Γκόνος.

Όπως ανέφερε, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί την ανακαίνιση του κτιρίου και τον εξοπλισμό του, ενώ οι επιστημονικές δράσεις αφορούν την ερευνητική ομάδα του Παστέρ με το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό υποστήριξης. Πέρα από την παραγωγή εμβολίων, πρόκειται να γίνει και εμφιάλωση προς τρίτους, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουν στην Ελλάδα κλινικές μελέτες.

«Να φτιάξουμε δηλαδή εμβόλια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε κλινικές δοκιμές, στις φάσεις 1,2,3, έτσι ώστε μεταγενέστερα να έχουμε κάποια καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα. Η μονάδα πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2022 και εκτιμούμε ότι η τελική αδειοδότηση από τον ΕΟΦ θα γίνει πιθανά τους επόμενους 12-18 μήνες. Ελπίζουμε στις αρχές του 2023 να είμαστε και τυπικά έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο δρ Γκόνος.   Αναφορικά με τα εμβόλια που θα παρασκευάζονται, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου ανέφερε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να παραχθεί και να εμφιαλωθεί οτιδήποτε.  «Σε πρώτη φάση ενδιαφέρουν τα κοινά εμβόλια όπως το BCG, η φυματίνη, εμβόλια πολιομυελίτιδας, αλλά σίγουρα είμαστε ανοιχτοί σε οποιασδήποτε μορφής συνεργασία και αίτημα, είτε από τον δημόσιο, είτε από τον ιδιωτικό φορέα», τόνισε. Σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού,  είπε ότι θα εξαρτηθεί από τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν, διότι έχουν συγκεκριμένες πατέντες, και η διαδικασία έχει να κάνει με το αν αυτές οι εταιρείες θέλουν να χρησιμοποιήσουν μία άλλη μονάδα παραγωγής.