Στις προϋποθέσεις για τη χάραξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής για την Ψυχική Υγεία στη μετα COVID εποχή στην Ευρώπη, αναφέρθηκε  η Fatima Awil, Advocacy & Policy Officer Mental Health Europe,  στο συνέδριο «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Post Covid-19», που διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias

Το Mental Health Europe, είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος οργανισμός για την Ψυχική Υγεία που έχει σκοπό την προώθηση της θετικής ψυχολογίας  και της ευημερίας, την πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας και την υποστήριξη και ανάπτυξη των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές παθήσεις ή ψυχοκοινωνικές αναπηρίες.

Αναφερόμενη στις πιθανές προκλήσεις στον τομέα της Ψυχικής Υγείας στη μετα COVID εποχή η Fatima Awil, ανέφερε ότι τουλάχιστον 1 στους 6 ανθρώπους στα κράτη  μέλη της ΕΕ έχει κάποια ψυχική πάθηση, παγκοσμίως οι ψυχικές παθήσεις θεωρούνται η κύρια αιτία αναπηρίας, ενώ το συνολικό κόστος που σχετίζεται με ψυχικές παθήσεις υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η χάραξη μιας στρατηγικής για τη Ψυχική Υγεία στην ΕΕ θα προσφέρει ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα, θα υποστηρίξει αποτελεσματικές πολιτικές στην απασχόληση, θα βοηθήσει στο να σταματήσει να θεωρείται η ψυχική υγεία λιγότερη σημαντική από τη σωματική, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην περίθαλψη, θα υποστηρίξει την πρόληψη και τις υπηρεσίες έγκαιρης πρόσβασης.

Ωστόσο όπως τόνισε η Fatima Awil, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εφαρμογής, της παρακολούθησης και της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ψυχική Υγεία θα πρέπει να γίνεται ουσιαστική διαβούλευση με τους λήπτες υπηρεσιών  ψυχικής υγείας η όσους έχουν βιώσει ανάλογη εμπειρία.

Η κ Awil, τόνισε επίσης ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να αποτελέσουν την κατευθυντήρια πυξίδα σχεδιασμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα. Προϋπόθεση για να υπάρξει μια καλύτερη κατάσταση όσον αφορά την Ψυχική Υγεία στην ΕΕ στη μετα COVID εποχή είναι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην κοινότητα που να είναι συμβατές με τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαθέσιμες, προσβάσιμες, οικονομικά προσιτές και υψηλής ποιότητας.

Μια ολοκληρωμένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για την Ψυχική Υγεία στην ΕΕ, θα πρέπει να προωθεί τη διατομεακή συνεργασία και την ενίσχυση μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής και υγειονομικής περίθαλψης αντί να βασίζεται αποκλειστικά σε βιοϊατρικές παρεμβάσεις. Επιπλέον θα πρέπει να θέματα Ψυχικής Υγείας, ώστε να μειωθεί  το στίγμα που σχετίζεται με τα προβλήματα ψυχικής υγείας.