Βρετανοί επιστήμονες θα αρχίσουν να δοκιμάζουν το αντιιικό χάπι μολνουπιραβίρης της MSD και Ridgeback Biotherapeutics ως πιθανή θεραπεία σε ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19, εν μέσω της παγκόσμιας εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron. Το χάπι έχει εγκριθεί στη Βρετανία για χρήση σε άτομα με ήπια έως μέτριας βαρύτητας Covid-19, αλλά δεν είναι γνωστό αν θα λειτουργήσει σε ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή ασθένεια, όπως δήλωσαν οι ερευνητές της κλινικής δοκιμής «Recovery» τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η μελέτη θα συγκρίνει δόσεις 800 mg μολνουπιραβίρης, που χορηγούνται δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες, με την τυπική φροντίδα για ενήλικες ασθενείς σε νοσοκομεία λόγω της Covid-19. Το 2020, οι ίδιοι επιστήμονες διεξήγαγαν τη μεγάλη κλινική έρευνα για τη δεξαμεθαζόνη και απέδειξαν ότι ήταν σε θέση να σώσει τις ζωές νοσηλευόμενων ασθενών με Covid.

«Η προσθήκη του molnupiravir στην κλινική δοκιμή θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε αυτό το φάρμακο μόνο του, αλλά και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για την Covid-19», δήλωσε ο Peter Horby, επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί τη δοκιμή “Recovery” περιλαμβάνουν το φάρμακο για την αρθρίτιδα τοσιλιζουμάμπη, το στεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη, το κοινό αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, την ασπιρίνη και θεραπείες με αντισώματα από την Regeneron (REGN.O) και τις GSK-Vir (GSK.L), (VIR.O ).