Ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση των αντι-ικών χαπιών κατά της COVID-19 για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Τα παραπάνω ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση του Υπουργείου, η αν. Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Διευκρίνισε ότι τα άτομα που ανήκουν στην προαναφερόμενη ομάδα, όταν έχουν rapid test ή PCR  θετικό, ενημερώνουν τον γιατρό τους ο οποίος κάνει αίτηση στην πλατφόρμα και παίρνει την απάντηση εντός 24 ωρών. Στη συνέχεια κατόπιν επικοινωνίας με τον ΕΟΠΥΥ, τα φάρμακα παραδίδονται κατ’οίκον.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό με περίπου 150.000 ενεργά κρούσματα με μέσο κυλιόμενο ημερήσιων κρουσμάτων του τελευταίου 7ημέρου, τα 18.000 κρούσματα.

Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται μόνο στη Θράκη και σε κάποια νησιά, ενώ στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες παρατηρείται μία σταθεροποίηση. Σταθερά ψηλά παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι και οι νέοι θάνατοι. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί με την κάλυψη να παραμένει στο 57% στις απλές κλίνες και 85% σε κλίνες ΜΕΘ Covid. Ωστόσο, όπως σημείωσε η κ Παπαευαγγέλου, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία μείωση στις νέες εισαγωγές κατά 12%, πιθανότατα και λόγω της σταδιακής επικράτησης της «Όμικρον» σε όλη τη χώρα και ελπίζουμε, όπως και οι άλλες χώρες ελπίζουν, σταδιακά τους επόμενους μήνες να περάσουμε αργά στο λεγόμενο μεταπανδημικό στάδιο.