Ένα νέο διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό που δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά, που θεωρούνται τόσο αξιόπιστα όσο και αυτά ενός αντίστοιχου τεστ PCR, ανέπτυξαν Κινέζοι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση, στην επιθεώρηση Nature Biomedical Engineering, οι ερευνητές τελειοποίησαν έναν αισθητήρα που χρησιμοποιεί τη μικροηλεκτρονική προκειμένου να αναλύσει δείγματα DNA που ελήφθησαν με μάκτρο. Ο αισθητήρας, που συνδέεται με ένα φορητό μηχάνημα, μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα σε «λιγότερο από τέσσερα λεπτά», σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτούς.

Η συσκευή αυτή διαθέτει «αυξημένη ευαισθησία» και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα παντού.
Για να ελέγξουν την αξιοπιστία του τεστ, οι ερευνητές πήραν δείγματα από 33 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, και έκαναν παράλληλα PCR τεστ προκειμένου να συγκρίνουν τις μεθόδους και τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, τα αποτελέσματα που προέκυψαν και από τις δύο μεθόδους ήταν ταυτόσημα.

Στο πλαίσιο των τεστ που διενεργήθηκαν με τη νέα μέθοδο εξετάσθηκαν 54 δείγματα, εκ των οποίων δύο αφορούσαν ανθρώπους που είχαν πυρετό, αλλά όχι Covid-19, αρρώστους με γρίπη και υγιείς εθελοντές. Οι δημιουργοί του νέου τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιπτώσεις, όπως σε αεροδρόμια, νοσοκομεία αλλά ακόμα και στο σπίτι. Δεδομένου ότι τα τεστ PCR χρειάζονται αρκετές ώρες για να δώσουν αποτελέσματα, καθώς και υποδομές και εργαστήρια τα οποία σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες είναι περιορισμένα στον αριθμό, το νέο τεστ αναμένεται να προσφέρει πολλά στην ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων.