Για τη δημιουργία «γέφυρας» μεταξύ της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας στον τομέα της υγείας μίλησε στο 2ο συνέδριο για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία στην Υγεία με θέμα: «Η Υγεία ως Κινητήρια Δύναμη για την Ελληνική Οικονομία» ο Γιώργος Μέγας, Συντονιστής του Ελληνικού κόμβου EIT Health, EKT.

Όπως ανέφερε, 31.000 εταιρείες ασχολούνται ενεργά με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) σε όλο τον κόσμο από το 2009 έως το 2018, εκ των οποίων οι 28.000 είναι επιχειρήσεις και 3.000 είναι ερευνητικοί φορείς. Η Κίνα είναι η πιο δραστήρια χώρα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα από πρόσφατη έρευνα σε 10.000 επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίες, δείχνει ότι σε όλους τους τομείς και στην υγεία, το 41% των επιχειρήσεων έχουν χρησιμοποιήσει μία η περισσότερες λύσεις ΑΙ, το 18% σκοπεύει να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη εντός διετίας, ενώ το 40% δεν έχουν αποφασίσει ή δεν θα αναπτύξουν τέτοιες λύσεις.

Αναφερόμενος στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, ο κ. Μέγας επεσήμανε ότι Γερμανία και ΗΠΑ ηγούνται στον χώρο και ανέφερε το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου δίνεται πλέον η δυνατότητα στους γιατρούς να συνταγογραφούν εφαρμογές ψηφιακής υγείας σε 72 εκατ. ασφαλισμένους πολίτες. Σε ελληνικό επίπεδο, ανέφερε ότι μέσω του ελληνικού κόμβου του ΕΚΤ πάνω από 70 εταιρείες έχουν υποστηριχθεί ώστε να λάβουν χρηματοδότηση από προγράμματα που τρέχουν, προσθέτοντας  ότι κάθε χρόνο υπάρχουν πάνω από 15 προγράμματα χρηματοδότησης. Το 2021 η Ελλάδα κατέθεσε διπλάσιες συμμετοχές από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ήταν 14η στην απορρόφηση κονδυλίων. Τέλος, έκανε λόγο για το πρόγραμμα SymbIASIS για διασύνδεση startups με νοσοκομεία, στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι τα νοσοκομεία Υγεία, Ωνάσειο, Παπαγεωργίου, Αττικόν και Ιπποκράτειο.