Τα κίνητρα που έχει δώσει η κυβέρνηση για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας και τα αιτήματα του κλάδου για να επιτευχθούν τα παραπάνω συζητήθηκαν στο στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Προοπτικές ανάπτυξης της Παραγωγής και της Φαρμακευτικής Έρευνας στην Ελλάδα» που διοργανώθηκε με την πρωτοβουλία και την ουσιαστική συμβολή της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, στο χθεσινό συνέδριο για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία στην Υγεία, που διοργάνωσε το Health Daily και η BOUSSIAS.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε ότι το 2022 θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή ανάπτυξης για τον κλάδο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα για να στηρίξει το κομμάτι της έρευνας, με σημαντικά όπλα τα διαρθρωτικά ταμεία, όπως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και το ΕΣΠΑ 2021-2027. Όπως ανέφερε, τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το ΕΣΠΑ και σε αυτό βασίζεται η «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», που εξαλείφοντας γραφειοκρατικά εμπόδια θα προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αναφερόμενος στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες, όπως για παράδειγμα το ότι δίνει σημαντική αύξηση στο ποσοστό ενίσχυσης της Περιφέρειας, καθιστώντας την ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και παράλληλα δημιουργεί για πρώτη φορά ειδικά καθεστώτα που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη δίκαιη ανάπτυξη, με σημαντικά ποσοστά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι το κομμάτι των επενδύσεων θα συνεχίσει να στηρίζεται σταθερά αντλώντας πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ θα ενισχυθεί και με πόρους από το ΕΣΠΑ, λίγο αργότερα όμως. Για το επενδυτικό clawback αναγνώρισε ότι δεν πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα  μικρότερο από 7 έτη.

 

Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχουμε κίνητρα και νέα εργαλεία για στήριξη των επενδύσεων και της έρευνας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Elpen, Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος αναγνώρισε τη σημασία του επενδυτικού clawback που θέσπισε η κυβέρνηση, ωστόσο, όπως είπε, ο κλάδος χρειάζεται σταθερό περιβάλλον και πρέπει να γίνουν πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τόνισε ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προγραμματίζουν επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο για να διευκολυνθούν αυτές οι επενδύσει, θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία, να λυθούν ζητήματα χωροταξικά και κυρίως να αναθεωρηθεί η φαρμακευτική δαπάνη και να επιλυθεί το ζήτημα του clawback και του rebate.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ & Γενικός Διευθυντής, Novo Nordisk Ελλάς, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε ότι παρότι οι διεθνείς εταιρείες στην Ελλάδα βρίσκονται σε λιγότερo ευέλικτη θέση, θέλουν να παραμείνουν στη χώρα, υπό την προϋπόθεση να όμως να είναι οικονομικά υγιείς. Tόνισε ότι το επενδυτικό clawback δεν μπορεί να θεωρείται εργαλείο διαχείρισης από την Πολιτεία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα προσέλκυσης των κλινικών μελετών, τονίζοντας ότι θα πρέπει η χώρα να ακολουθήσει χωριστό μονοπάτι για τις επενδύσεις και άλλο μονοπάτι για τις κλινικές μελέτες, φέρνοντας ως παράδειγμα την πολιτική που ακολούθησε η Πορτογαλία.

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και Διευθύνων Σύμβουλος DEMO, Δημήτριος Δέμος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, τονίζοντας ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και τόνισε ότι το επενδυτικό clawback θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, η φαρμακευτική δαπάνη ωστόσο πρέπει να αναθεωρηθεί.  Ανακοίνωσε ότι η Demo θα παράγει πρώτη ύλη για τα φάρμακα στην Ελλάδα. Η εταιρεία δημιουργεί αυτή τη πλατφόρμα για την ανάπτυξη δικών της φαρμάκων και θα φέρει ερευνητές από το εξωτερικό για την εκπαίδευση του εγχώριου δυναμικού. Επίσης, θα επενδύσει δυναμικά στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Το συνολικό επενδυτικό πλάνο για το 2022-2027 είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Τον άδικο καταμερισμό του clawback και την καθυστέρηση στις εγκρίσεις φαρμάκων, που μπορεί να διαρκέσει έως 2,5 ή ακόμα και 3 χρόνια, επισήμανε ο Νικόλαος Μπουφίδης, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Bennett, Medical PQ και Humana. Όπως ανέφερε, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με οριακή καινοτομία μπορούν να καλύψουν τους Έλληνες ασθενείς και να εξάγουν, αλλά χρειάζεται και η στήριξη της Πολιτείας.

Ο Δημήτριος Ψαχούλιας, Pharmacist, MSc, PhD R&D Manager & QP, Uni-Pharma, αναφέρθηκε στη στρατηγική που ακολουθεί ο Όμιλος Φαρμακευτικών Εταιρειών Τσέτη, όσον αφορά την Έρευνα και την Καινοτομία, τονίζοντας ότι στηρίζεται στη διασύνδεση της βιομηχανίας με την ερευνητική κοινότητα. Την τελευταία διετία χρηματοδότησε από ίδια κεφάλαια 19 ερευνητικά έργα προϋπολογισμού, 997.810 ευρώ.