Στις υγειονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και στην ανάγκη να προστατευθεί η δημόσια υγεία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, στο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας, το οποίο γίνεται στην Αθήνα (28/2 – 2/3 2022), με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων του χώρου, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ά. Συρίγου. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, επεσήμανε τα εξής:«Οι δραματικές πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία, έχουν και μία σοβαρή υγειονομική πτυχή που προκαλεί ανησυχία.

Η διασπορά του κορονοϊού που η Ρωσία κατέγραφε το διάστημα πριν από την εισβολή, τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα της Ουκρανίας καθώς και πολλών πρώην Ανατολικών χωρών, σε συνδυασμό με το μεγάλο κύμα προσφύγων που θα μετακινηθούν από την εμπόλεμη ζώνη προς την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κίνδυνος να ανατρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι βαδίζουμε, επιτέλους, προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση και η ανθρωπότητα εύχεται να μην υπάρξει νέα μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και επίφοβο το γεγονός πιθανής αναζωπύρωσης της πανδημίας στην καρδιά της Ευρώπης κάτω από συνθήκες πολέμου που έτσι κι αλλιώς ευνοούν τις μεγάλες επιδημίες. Θα πρέπει λοιπόν ως χώρα να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, στην χαλάρωση των μέτρων δημιουργώντας συνθήκες ασφαλείας για τη δημόσια υγεία. Αυτή την ώρα είναι ακόμα πιο σημαντική η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς και η ατομική ευθύνη, για την διασφάλιση της δημόσια υγείας».