Η πανδημία της νόσου COVID-19 ανέδειξε την μεγάλη ανάγκη για καινοτόμες λύσεις στον τομέα της υγείας. Ανάγκασε επιστήμονες, πανεπιστημιακά και νοσηλευτικά ιδρύματα, εταιρεία παραγωγής φαρμάκων αλλά και τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν αποτελεσματικές λύσεις μέσω των νέων τεχνολογιών. Ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καινοτομία στον τομέα της υγείας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ευρύτερα της κοινωνίας μειώνοντας συγχρόνως την επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας.
Το θέμα της πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες απασχολεί σημαντικά όχι μόνο τους ασθενείς αλλά τους ανθρώπους που παρέχουν αυτή την καινοτομία, δηλαδή τις εταιρείες φαρμάκων και τεχνολογιών. Όπως εξήγησε στο πρόσφατο συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσια Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Αθανασάκης, οι προκλήσεις στην πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία συνεχίζονται παρόλα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει.
Ενώ, η γενική διευθύντρια της Bristol Myers Squibb, Ελισάβετ Προδρόμου επεσήμανε ότι η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας μεγιστοποιείται και διευρύνεται όταν διασφαλίζεται η καθολική και η απρόσκοπτη πρόσβαση ασθενών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EFPIA (2016-2019), o μέσος όρος αναμονής για πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα εκτείνεται στις 447 ημέρες, που απέχει κατά πολύ από τις 180 ημέρες που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το φάρμακο. Ωστόσο, σημείωσε ότι έχουν συντελεστεί κάποια θετικά βήματα για την πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία όπως για παράδειγμα, η εισαγωγή της συνυπευθυνότητας μέσω του μηχανισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης, ο ξεχωριστός προϋπολογισμός και τα εμβόλια και τέλος, ο συμψηφισμός επενδύσεων R&D με μέρος του clawback.
Η Director Market Access & External Relations στην AbbVie, Πένυ Ρέτσα δήλωσε ότι έδωσε σε όλους πάρα πολλά διδάγματα η πρόσφατη φαρμακευτική καινοτομία εννοώντας τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Όμως, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ταμείου φαρμακευτικής καινοτομίας, η δημοσίευση της θετικής λίστας κάθε δυο μήνες, η ενίσχυση της επιτροπής διαπραγμάτευσης και της επιτροπής ΗΤΑ, η αύξηση πρόσβασης στην πληροφορία και η αναγωγή της χώρας σε κέντρο αριστείας κλινικών μελετών και μελέτης RWE έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση όλων σε αυτό που λέμε καινοτομία στη θεραπεία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Medtronic Hellas, Δημήτρης Νίκας δήλωσε ότι θα πρέπει να κοιτάξουν ολιστικά το μονοπάτι του ασθενούς για να μπορούν να υπάρξουν αποτελεσματικά προγράμματα ώστε να θεραπεύονται περισσότεροι ασθενείς με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ, ΑΝΟΙΑΣ & ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ
Στη χώρα μας τουλάχιστον 160.000 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών πάσχουν από άνοια. Στο γενικό πληθυσμό, ο επιπολασμός της άνοιας ανέρχεται σε 1,5%, ενώ σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών σε 7,5%. Περίπου 280.000 άτομα άνω των 65 ετών εμφανίζουν ήπια νοητική διαταραχή, με τη συχνότητα της να εκτιμάται στο 13,2%. Ενώ, ο επιπολασμός της νόσου Πάρκινσον εκτιμάται στα 200/100.000 άτομα, με επίπτωση 15/100.000 άτομα/έτος. Οι ασθενείς με νοητικές και κινητικές διαταραχές αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα προσβασιμότητας σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, λόγω των δυσκολιών στην καθημερινή τους λειτουργικότητα, των προβλημάτων μετακίνησης με τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς και της συχνής ανάγκης παρουσίας συνοδού. Οι κάτοικοι απομακρυσμένων δυσπρόσιτων ορεινών και νησιωτικών περιοχών της χώρας μας πλήττονται περισσότερο λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Η άνοια παραμένει συχνά αδιάγνωστη από τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κυρίως λόγω μη εξοικείωσης με περιστατικά νοητικής έκπτωσης πρώιμης ηλικίας έναρξης (<65 ετών), άτυπη κλινική εικόνα, άνοια σε έδαφος σπανιότερων νοσημάτων (μετωποκροταφική άνοια, άνοια με διάχυτα σωμάτια Lewy κ.α.), νόσο Πάρκινσον πρώιμης έναρξης (<50 ετών) και άλλες κινητικές διαταραχές. Άτυπα ή ήπια συμπτώματα απαιτούν εξειδικευμένο νευροψυχολογικό έλεγχο, ενώ η παραπομπή σε ειδικό νευρολόγο απαιτεί ταξίδι μεγάλης απόστασης και υψηλού κόστους. Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση για τη δυνατότητα διερεύνησης σε τριτοβάθμια κέντρα με διενέργεια οσφυονωτιαίας παρακέντησης και μέτρηση βιοδεικτών, αλλά και συμμετοχής σε κλινικές μελέτες. Η διαχείριση των ασθενών από διεπιστημονική ομάδα συμβάλλει σε πρωιμότερη και ακριβέστερη διάγνωση, καλύτερο οικογενειακό προγραμματισμό, μείωση του στρες των φροντιστών και βελτίωση ποιότητας ζωής. Η πανδημία Covid-19 ανέδειξε την όλο και αυξανόμενη ανάγκη της τηλεϊατρικής, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με χρόνια νοσήματα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η τηλεϊατρική ορίζεται ως «η παροχή ιατρικής περίθαλψης -σε περιπτώσεις που η απόσταση είναι κρίσιμος παράγοντας- από τους επαγγελματίες υγείας, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών για την έγκυρη διάγνωση, αντιμετώπιση και πρόληψη ασθενειών, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, καθώς και την έρευνα για συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών αυτών». Τα οφέλη της τηλεϊατρικής περιλαμβάνουν καλύτερη, έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, εξοικονόμηση κόστους, συχνότερη επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας, μειωμένο χρόνο αναμονής μέχρι την ιατρική επίσκεψη, πρωιμότερη διάγνωση, λιγότερες επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και εξοικονόμηση νοσοκομειακών κλινών.
Η τηλεϊατρική συσχετίζεται με μειωμένο στρες φροντιστών, ενώ δίνεται επίσης η δυνατότητα διοργάνωσης διαδικτυακών σεμιναρίων διαχείρισης ασθενών με χρόνια νοσήματα και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Στα πλαίσια αυτά, η ομάδα του «Ειδικού Ιατρείου Μνήμης, Νοητικών Διαταραχών, Σπανίων Ανοιών» της Α’ Νευρολογικής Κλινικής στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο με Υπεύθυνο τον Αναπλ. Καθηγητή Νευρολογίας και Νευροψυχολογίας κ. Σωκράτη Παπαγεωργίου, σε συνεργασία με το «Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής» (ΕΔιΤ) της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου (2η ΔΥΠΕ) δημιούργησαν το νέο ειδικό «Ιατρείο Μνήμης, Άνοιας και νόσου Πάρκινσον μέσω του ΕΔιΤ». Στο ΕΔιΤ συμπεριλαμβάνονται 57 Σταθμοί Τηλεϊατρικής Ιατρού-Ασθενούς σε απομακρυσμένα σημεία στα νησιά του Αιγαίου, και 13 Σταθμοί Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου σε Νοσοκομεία της 2ης ΔΥΠΕ.
Το ιατρείο στελεχώνεται από δύο νευρολόγους (Αν. Καθ. Σωκράτης Παπαγεωργίου, Ευθαλία Αγγελοπούλου), έναν ψυχίατρο (Δρ. Ιωάννης Παπατριανταφύλλου) και δύο νευροψυχολόγους (Δρ. Διονυσία Κονταξοπούλου, Δρ. Στέλλα Φραγκιαδάκη) εξειδικευμένους σε αυτές τις διαταραχές. Με βάση τη βιβλιογραφία, έχουν επιλεγεί οι κλινικές και νευροψυχολογικές δοκιμασίες που δύναται να πραγματοποιούνται τηλεϊατρικά. Το ΕΔιΤ στηρίζεται στο Δημόσιο Δίκτυο Δεδομένων ΣΥΖΕΥΞΙΣ, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των προσωπικών και ιατρικών δεδομένων. Πρωτεύων στόχος του ιατρείου αποτελεί η παροχή εξειδικευμένης-τριτοβάθμιας φροντίδας μέσω τηλεϊατρικής σε ασθενείς με διαταραχές μνήμης, άνοια ή νόσο Πάρκινσον που διαμένουν σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, δίνοντας έμφαση σε περιπτώσεις με πρώιμη έναρξη και άτυπη κλινική εικόνα. Τα ραντεβού προγραμματίζονται τηλεφωνικά μέσω του Helpdesk (τηλ. 2132004348-349) του ΕΔιΤ.
ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Με έναν σπουδαίο και πολυβραβευμένο Έλληνα επιστήμονα του εξωτερικού ξεκινά συνεργασία η ELPEN. Πρόκειται για τον Δρ. Δημήτρη Ηλιόπουλο, ιδρυτή του Κέντρου Συστημικής Βιοϊατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου UCLA, ενός από τα κορυφαία κέντρα δημιουργίας φαρμάκων υψηλής τεχνολογίας. Η επισφράγιση της σημαντικής αυτής συνεργασίας σχετίζεται με τη νέα επένδυση της εταιρείας, που αφορά στο Πάρκο Έρευνας και Καινοτομίας στα Σπάτα Αττικής για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης φαρμάκων προς όφελος των ασθενών.
Ο Δρ. Ηλιόπουλος ίδρυσε στην Αμερική, την εταιρεία βιοτεχνολογίας Athos Therapeutics, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για αυτοάνοσα νοσήματα, στην Ελλάδα τη Dyania Health, η οποία αναπτύσσει λογισμικό για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξεύρεσης ασθενών για κλινικές δοκιμές και την Attica Sciences, η οποία εξετάζει τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτικών και ζωικών πρώτων υλών της Ελλάδος για την αντιμετώπιση σειράς νόσων, όπως ο καρκίνος. Η ELPEN με τη νέα αυτή επένδυση θα διαδραματίσει ρόλο κέντρου υποδοχής για νεοφυείς επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας, παρέχοντας εκτός από τελευταίας τεχνολογίας υποδομές και εξοπλισμό, ευκαιρίες διασύνδεσης με την βιομηχανία και επενδυτικά κεφάλαια αλλά και πολύτιμη καθοδήγηση (mentoring) που θα βοηθούν τις εταιρείες αυτές να εξελιχθούν και να μεγαλώσουν.
Παράλληλα θα παρέχει τη δυνατότητα σε Έλληνες, αλλά και ξένους ερευνητές να διεξάγουν έρευνα για διάφορες παθήσεις. Στο Πάρκο θα λειτουργεί επίσης και βιοτράπεζα, με στόχο την συλλογή δειγμάτων ασθενών σε συνεργασία με πανεπιστημιακές κλινικές και νοσοκομεία και την ανάλυση δεδομένων που θα βοηθήσουν στη μελλοντική αντιμετώπιση συγκεκριμένων ασθενειών.
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ
Νέοι δρόμοι διανοίγονται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανθεκτικής στηθάγχης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, με καινοτόμo επέμβαση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον επεμβατικό καρδιολόγο κ. Γιώργο Τζάνη και την Γ’ Καρδιολογική Κλινική/Επεμβατικής Καρδιολογίας και Βαλβιδοπαθειών του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center. Πρόκειται για επέμβαση εμφύτευσης συσκευής «Reducer» στεφανιαίου κόλπου, η οποία αποτελεί πλέον βασική επιλογή στα μεγαλύτερα καρδιολογικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης. Σημειώνεται ότι ο κ. Τζάνης συμμετείχε ενεργά στην εξέλιξη της πρωτοποριακής μεθόδου και στο νοσοκομείο San Raffaele στο Μιλάνο, το οποίο αποτελεί κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου σε όλη την Ευρώπη.
Η καινοτόμα επέμβαση γίνεται για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής στηθάγχης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και ισχαιμία του μυοκαρδίου όταν η φαρμακευτική αγωγή και οι μέθοδοι επαναιμάτωσης του καρδιακού μυός (όπως το bypass και η αγγειοπλαστική με stent) δεν επιτυγχάνουν στην εξάλειψη του προβλήματος. Η μέθοδος είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμη σε ασθένειες με παλαιό bypass, όπου τα περισσότερα μοσχεύματα έχουν αποφραχθεί, και δεν υπάρχει πιά στόχος ούτε για νέο bypass, αλλά ούτε για νέα αγγειοπλαστική. Ενδείκνυται επίσης σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, όπως της συγκεκριμένης ασθενούς, όπου οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι βατές, αλλά υπάρχει πρόβλημα στη μικροκυκλοφορία των στεφανιαίων αγγείων με αποτέλεσμα την ελλιπή αιμάτωση της καρδιάς.
ΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Στο πλαίσιο της εφαρμογής των πιο καινοτόμων μεθόδων με στόχο τα βέλτιστα αποτελέσματα στην επίτευξη κυήσεων, η Institute of Life – ΙΑΣΩ ανακοίνωσε πρόσφατα τη γέννηση των πρώτων δύο παιδιών στην Ελλάδα μέσω της εφαρμογής τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence). Οι εφαρμογές Τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελούν την πλέον υποσχόμενη μορφή σύγχρονης τεχνολογικής υποστήριξης και αναμένεται να αποκτήσουν κυρίαρχο ρόλο τα επόμενα χρόνια και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Αξιολογούν ένα μεγάλο μέρος των χαρακτηριστικών κάθε εμβρύου μη ορατών στο ανθρώπινο μάτι και βοηθούν στην επιλογή του εμβρύου με τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφύτευσης, στο ενδομήτριο της υποψήφιας μητέρας, με ποσοστό ακρίβειας που αγγίζει το 92,5%.
Τα συστήματα αυτά αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τους έμπειρους εμβρυολόγους και ιατρούς και βοηθούν ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις Υποβοηθούμενες Αναπαραγωγής. Ο συνδυασμός της εμπειρίας, του επαγγελματισμού και της προσήλωσης των ειδικών, με την αξιοποίηση των πρωτοπόρων τεχνολογικών συστημάτων είναι αυτός που φέρνει τα κορυφαία και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι, η Ιnstitute of Life – ΙΑΣΩ έχει συνάψει συνεργασία με τον κλινικό Εμβρυολόγο Dr. Jacques Cohen, αποτελώντας την πρώτη μονάδα στην Ελλάδα που καινοτομεί με την εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) στο χώρο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Το Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης ERICA (Embryo Ranking Intelligent Classification Algorithm) σε συνεργασία με την ομάδα του Jacques Cohen, μέσω της συλλογής μεγάλου όγκου δεδομένων, ανάλυσης εικόνας και έξυπνου λογισμικού, βοηθάει στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας των ζευγαριών.
ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Το εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ διαθέτει ένα ζωντανό εργαστήριο (Living Lab) το Thess-AHALL (Thessaloniki Active and Health Ageing Living Lab, http://thessahall.com/ ) το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο πιλοτικών δοκιμών που πυροδοτεί τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων με γνώμονα τον χρήστη στον τομέα της Ενεργούς και Υγιούς γήρανσης και συναφών τομέων, καθώς είναι το μοναδικό ζωντανό εργαστήριο σε αυτό τον τομέα στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το Thess-AHALL είναι πιστοποιημένο μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ζωντανών Εργαστηρίων, ενώ πρόσφατα επέκτεινε τις δραστηριότητές του και στο κομμάτι της Υγείας & Αγροδιατροφής.
Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν ένα «έξυπνο σπίτι» (eHome) που αποτελεί και τη βάση του Ζωντανού Εργαστηρίου της Ενεργού και Υγιούς Γήρανσης (Thess-AHALL), το Ζωντανό Εργαστήριο Μελέτης Μεταβάσεων Φροντίδας Υγείας και το Εργαστήριο Εφαρμογών Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, το VITALISE θα προσφέρει, με Ανοιχτές Προσκλήσεις σε νέους ερευνητές καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, τη δυνατότητα διακρατικής πρόσβασης σε 17 ερευνητικές υποδομές Living Lab, καθώς και την απομακρυσμένη ψηφιακή πρόσβαση σε σύνολα δεδομένων ερευνητικών δραστηριοτήτων σχετικών με την περίθαλψη, αποκατάσταση, μεταβατική φροντίδα και καθημερινή ζωή, μέσω εναρμονισμένων διαδικασιών και κοινών εργαλείων. Μέχρι την ολοκλήρωσή του, το έργο θα δώσει την ευκαιρία σε 300 και πλέον ερευνητές να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία και τις υποδομές που θα αναπτυχθούν.
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Σε μια κομβική περίοδο για την υγεία, η PAPAPOSTOLOU HEALTHCARE TECHNOLOGIES, πρωτοπόρος στον ιατρικό εξοπλισμό στην Ελλάδα και η GIZELIS ROBOTICS, ελληνική εταιρεία συστημάτων αυτοματισμού και ρομποτικών εφαρμογών, προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας για την ανάπτυξη συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης της Covid. Το νέο σύστημα το οποίο αποτελεί άμεση λύση για την αντιμετώπιση των επειγουσών υγειονομικών συνθηκών που προκαλεί η πανδημία, καλύπτει αποτελεσματικά τις ανάγκες απολύμανσης τόσο των απαιτητικών υγειονομικών χώρων όσο και κάθε άλλης εγκατάστασης σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία και αεροδρόμια. Το ρομπότ απολύμανσης RobotSafe™ διαθέτει πιστοποίηση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ αλλά και τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών καθώς η ολοκλήρωση των τεχνικών μετρήσεων στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στο επίκεντρο της συνεργασίας των δύο εταιρειών τίθεται η προώθηση του καινοτόμου ρομπότ απολύμανσης RobotSafe™, καθώς και όλων των σχετικών προϊόντων ξηράς εκνέφωσης (Dry Fog), υπεριώδους τεχνολογίας UV-C και του τροχήλατου Tower UV-C στον ιατρικό κλάδο.
Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποδέχεται, υποδέχθηκε στα τέλη του 2021 το ερευνητικό πρόγραμμα LifeChamps (H2020), έναν «διαδικτυακό» διάλογο για τον ρόλο της έρευνας και της ψηφιακής καινοτομίας στην περίθαλψη ογκολογικών ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας. Στόχος του LifeChamps είναι ο ακριβής προσδιορισμός των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας κατά τη διάρκεια ή και μετά τη θεραπεία τους. Επίσης, στόχος του προγράμματος είναι να προτείνει εξατομικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Μέσω του LifeChamps προτείνονται υπηρεσίες παρακολούθησης των συμπτωμάτων αλλά και θεραπείας και αποκατάστασης προς τους ασθενείς και τους φροντιστές τους.
Αυτό θα γίνει με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της βέλτιστης οπτικοποίησης αναλυτικών αποτελεσμάτων εκτελούμενων στο υπολογιστικό νέφος (cloud) αλλά και στις κινητές συσκευές. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εταίροι από χώρες όπως Σουηδία, Ισραήλ, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ην. Βασίλειο, Σουηδία, Βέλγιο, Πορτογαλία κ.ά. Το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ είναι ο κεντρικός συντονιστής της κοινοπραξίας του έργου LifeChamps. Από το ΑΠΘ συμμετέχουν επίσης το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων και Ιστού του Τμήματος Πληροφορικής και το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος LifeChamps είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης.