Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) της Βρετανίας ενέκρινε τη θεραπεία της AstraZeneca με βάση τα αντισώματα κατά της Covid-19 για ενήλικες, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται παγκοσμίως εν μέσω της εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron. Όπως μεταδίδει το Reuters, η απόφαση να χορηγηθεί έγκριση για τη θεραπεία ελήφθη από το ανεξάρτητο επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης μετά από εξέταση των στοιχείων, δήλωσε σήμερα η MHRA.

Ο συνδυασμός αντισωμάτων της AstraZeneca, με την επωνυμία Evusheld, βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής COVID-19 κατά 77% σε δοκιμές, με προστασία που διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες μετά από μία δόση, ανέφερε το MHRA. Έχει ήδη εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρόληψη λοιμώξεων από την Covid-19 σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή με ιστορικό σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Η Βρετανία τώρα δίνει παρόμοια έγκριση στον συνδυασμό αντισωμάτων της Astrazeneca. Επίσης, το MHRA ανέφερε ότι η θεραπεία, που χορηγείται ως ενδομυϊκή ένεση, δεν θα πρέπει να χορηγείται σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 λοίμωξη.

Ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον, η ρυθμιστική αρχή βρίσκεται σε επαφή με την AstraZeneca για τη παροχή και νέων δεδομένων για την πλήρη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του Evusheld έναντι της παραλλαγής Omicron, καθώς η εταιρεία ανέφερε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι σε κλινική μελέτη βρέθηκε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της διατήρησε εξουδετερωτική δράση έναντι της παραλλαγής Όμικρον, καταθέτοντας τα πρώτα σχετικά δεδομένα.

Σημειώνεται ότι τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 έχουν κινητοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, ο οποίος με δήλωσή του προειδοποιεί τα κράτη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για να μην υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, καθώς ορισμένες χώρες αναφέρουν επίσης μεγάλη πτώση στα ποσοστά τεστ που διενεργούνται στον πληθυσμό.