Την καθοριστική σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για τη θεραπεία του καρκίνου, τόνισε στο συνέδριο του Economist Impact, η πρόεδρος της  FairLife L.C.C., Κορίνα Πατέλη – Bell. «Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει  καλύτερα ποσοστά ίασης, μεγαλύτερη επιβίωση, χαμηλότερο κόστος περίθαλψης. Οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν υγιέστερα και περισσότερο, όταν η ασθένεια ανιχνεύεται νωρίς. Η διάγνωση οδηγεί στη γνώση και η γνώση είναι δύναμη για τον ασθενή», δήλωσε η κ. Πατέλη.

Επισήμανε επίσης την ανάγκη ασθενοκεντρικής προσέγγισης στη θεραπεία του καρκίνου καθώς και την ανάγκη εξάλειψης των ανισοτήτων όσων αφορά την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και στην ειδική φροντίδα.

Αναφερόμενη στον καρκίνο του πνεύμονα, «τον αόρατο» καρκίνο, όπως τον χαρακτήρισε η κ Πατέλη, τόνισε την αναγκαιότητα ένταξης του προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο, στο εθνικό πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», επικαλούμενη έρευνες που έχουν γίνει σε Αμερική και Ευρώπη αλλά και τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την FairLife. Τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στην ημερίδα της  FairLife, τεκμηρίωσαν μείωση της θνησιμότητας κατά 25%, λόγω του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, μέσω  της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας. «Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως  η εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι επιτακτική και πρέπει να  ενεργοποιηθούμε άμεσα. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θα θέλαμε να θίξουμε είναι το στίγμα που συνδέεται με τον καρκίνο του πνεύμονα, λόγω της στενής σχέσης του με το κάπνισμα. Η μείωση του στίγματος αποτελεί επίσης προτεραιότητα, διότι επηρεάζει άμεσα τη χρηματοδότηση της έρευνας αλλά και την υποστήριξη απέναντι στους ασθενείς», σημείωσε η κ. Πατέλη.