Μέχρι το 2040, ο αριθμός των νέων περιστατικών με καρκίνο στην Ευρώπη αναμένεται να φθάσει τα 5,32 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2020, ανέφερε η Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος Ζένια Σαριδάκη, μιλώντας στο συνέδριο του Economist Impact, στην ενότητα Case Study Roundtable. «Με μεγάλη ανακούφιση ακούσαμε την δέσμευση της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου και τη δέσμευση της ελληνικής πολιτείας για την πρωτοβουλία μιας εθνικής στρατηγικής», τόνισε η κ. Σαριδάκη και πρόσθεσε ότι τέσσερα είναι κατά την ΕΟΠΕ τα θέματα απόλυτης προτεραιότητας:

1. Καταγραφή/ψηφιοποίηση της υγείας και της ογκολογίας. Μητρώο καρκίνου και Ηλεκτρονικοί Φάκελοι (ΗΦ) Ογκολογικών Ασθενών. Η ΕΟΠΕ, μετά από προετοιμασία περίπου τριών ετών, είναι έτοιμη για την εφαρμογή ΗΦ και συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας για αυτό.

2. Εδραίωση κουλτούρας και πραγματικότητας πρόληψης στην Ελλάδα. Η ΕΟΠΕ έχει καταρτίσει μια πρόταση για Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα.

3. Πρόσβαση σε ογκολογικά φάρμακα: Απαιτούνται βελτιωτικές κινήσεις, μικρές ίσως, αλλά τόσο σημαντικές για την καθημερινότητα των ογκολογικών ασθενών. Η πρόεδρος της ΕΟΠΕ αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για τη βελτίωση του ΣΗΠΦ. Χρειάζεται διασύνδεση με την ΗΔΙΚΑ και προφανώς ο ΗΦ και η ψηφιοποίηση της ογκολογίας θα βοηθήσουν πολύ.

4. Βιοδείκτες: Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που μια σειρά βιοδεικτών εντάχθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και έδωσαν μια αρχική δυνατότητα εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης όλων των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα. Η ογκολογία όμως τρέχει με ταχύτητα φωτός. Οι βιοδείκτες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την σωστή ογκολογική θεραπεία και στο πλαίσιο της ίσης πρόσβασης όλων σε όλα, δεν μπορεί να μην είναι ενταγμένοι στην ΗΣ.