Δημοσίευμα του Nature αναφέρει ότι ερευνητές μιας βασικής αφρικανικής κλινικής δοκιμής δεν έχουν πρόσβαση σε αντιικό φάρμακο κατά της COVID-19, γεγονός που αποθαρρύνει τις προσπάθειες για δοκιμή της θεραπείας σε αφρικανικούς πληθυσμούς ή και του συνδυασμού της με άλλες θεραπείες, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επεκτείνουν τη χρησιμότητά της στην ήπειρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Πρωτοβουλία Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDi) ζήτησε από την Pfizer προμήθειες του αντιιικού της φαρμάκου Paxlovid για χρήση στην κλινική δοκιμή ANTICOV, μια μεγάλη μελέτη σε δέκα αφρικανικές χώρες που στοχεύει να βρει θεραπείες για ήπια έως μέτρια νόσο COVID-19 — ιδιαίτερα αυτές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε χώρες με λιγότερους πόρους.Νωρίτερα φέτος, η DNDi ζήτησε μια αρκετά μεγάλη ποσότητα του Paxlovid για τη θεραπεία 1.000–2.000 συμμετεχόντων στη μελέτη ANTICOV, αλλά όπως δήλωσε,  η Pfizer αρνήθηκε το αίτημα δηλώνοντας ότι είχε ήδη σχέδια να πραγματοποιήσει παρόμοιες δοκιμές.

Οι λεπτομέρειες αυτών των δοκιμών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη και η Pfizer δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά της ή το αίτημα της DNDi όταν ρωτήθηκε για αυτά από το Nature.«Είμαστε δεσμευμένοι σε καλά ελεγχόμενες, βασισμένες σε υποθέσεις κλινικές μελέτες που μπορούν να παρέχουν δεδομένα που θα γίνουν αποδεκτά από διεθνείς ρυθμιστικούς οργανισμούς», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της. «Εστιάζουμε τις προσπάθειες και τους πόρους μας με τρόπο που να μεγιστοποιεί τη διαθεσιμότητα της συνολικής μας προσφοράς».Αλλά η απόφαση της Pfizer έχει απογοητεύσει τους υποστηρικτές της δημόσιας υγείας. Η αδυναμία του DNDi να αποκτήσει φάρμακο για κλινικές δοκιμές ενισχύει τις συνεχείς ανισότητες στην πρόσβαση σε εμβόλια και θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του Paxlovid, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, λέει ο Brook Baker, καθηγητής νομικής στο Northeastern University στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, ο οποίος ειδικεύεται στην παγκόσμια πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια.«Πρόκειται για μια δοκιμή σε έναν πληθυσμό που πρέπει να μελετηθεί», τονίζει. «Γιατί να μη μποεί να συνεχιστεί;» Αλλά το nirmatrelvir είναι σε πολύ μικρή προσφορά, και αυτό έθεσε τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε μειονεκτική θέση στον πόλεμο προσφορών για τo Paxlovid. Η Pfizer έχει δηλώσει ότι μπορεί να παράξει έως και 120 εκατομμύρια κύκλους θεραπείας μέχρι το τέλος του έτους.Από αυτή την πσότητα, η εταιρεία έχει υποσχεθεί έως και τέσσερα εκατομμύρια θεραπείες στη φιλανθρωπική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για παιδιά τη UNICEF για διανομή σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. «Βρισκόμαστε σε συνεχείς συνομιλίες με αρκετούς ιδιωτικούς εταίρους και διεθνείς οργανισμούς για να παρέχουμε το Paxlovid σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα», ανέφερε η Pfizer σε δήλωση της.