Κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι ένα νέο φάρμακο το sabizabulin, μειώνει κατά 55% του θανάτους από κορονοϊό σε νοσηλευόμενους ασθενείς που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή πνευμονία, οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) και θάνατο. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου Veru, η εν λόγω μελέτη φάσης 3 διεκόπη πρόωρα λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο, οι «New York Times» αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει αναλυτική δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων. Κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής του νέου φαρμάκου, από τους 52 ασθενείς που πήραν εικονικό φάρμακο (placibo) μαζί με τη συνήθη θεραπεία, σχεδόν οι μισοί (ποσοστό 45%) πέθαναν μέσα στις επόμενες 60 ημέρες, ενώ από τους 98 που πήραν και sabizabulin, το ποσοστό θανάτων ήταν μόνο 20% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η μελέτη αφορούσε ασθενείς τόσο με Δέλτα όσο και παραλλαγή Όμικρον και το φάρμακο φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικό. Το φάρμακο, εμποδίζει τον κορονοϊό να μετακινηθεί σε διαφορετικά σημεία μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα και «φρενάρει» την υπεραντίδραση των κυτταροκινών του σώματος, άρα και την υπερβολική φλεγμονή. Το νέο φάρμακο χορηγείται με τη μορφή κάψουλας μία φορά την ημέρα, δεν χρειάζεται ειδικές συνθήκες για να διατηρηθεί και προς το παρόν αφορά μόνο νοσηλευόμενους ασθενείς.

«Το sabizabulin είναι το πρώτο φάρμακο που εμφανίζει μία κλινικά και στατιστικά σημαντική μείωση των θανάτων των νοσηλευομένων ασθενών, κάτι που αποτελεί μεγάλο βήμα προόδου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Veru, δρ Μίτσελ Στάινερ. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το sabizabulin, χάρη στις διπλές αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και στην αποδεδειγμένη πλέον αποτελεσματικότητά του μετά τη μελέτη φάσης 3, μπορεί να αποτελέσει αυτήν την τόσο αναγκαία θεραπεία για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή Covid-19», πρόσθεσε.

Επιπλέον σύμφωνα με την εταιρεία, δεν υπήρξαν θέματα σοβαρών παρενεργειών στους ασθενείς. Το sabizabulin έχει επίσης δοκιμασθεί κλινικά και στη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Μεξικό, την Κολομβία και τη Βουλγαρία, όπου είχε παρόμοια αποτελέσματα. Η εταιρεία Veru σχεδιάζει να ζητήσει από τον FDA επείγουσα έγκριση για την κυκλοφορία του και παράλληλα σχεδιάζει αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητάς της για την παραγωγή του φαρμάκου σε μεγάλες ποσότητες στην περίπτωση που εγκριθεί από τον FDA.