Συνέντευξη Τύπου για το Συνέδριο των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τους στόχους και το περιεχόμενο του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών. Τα Πανελλήνια Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά συνέδρια της χώρας, το οποίο έχει πραγματοποιηθεί αρκετές φορές στην πόλη των Ιωαννίνων με ιδιαίτερη επιτυχία και αναμένεται να το παρακολουθήσουν και φέτος πάνω από 1.200 σύνεδροι.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Διευθυντής Αιμοδυναμικού Τμήματος του ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», Ιωάννης Κανακάκης μίλησε για τις κύριες αναφορές που θα γίνουν στο συνέδριο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: τις επιπτώσεις στο καρδιοαγγειακό σύστημα από την Covid-19 και στο long Covid σύνδρομο. Παρουσίαση της μελέτης μελέτηILIAKTIS για την τρέχουσα επίπτωση των οξέων εμφραγμάτων στη χώρα μας και του τρόπου αντιμετώπισης τους. Τη σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων των βαλβίδων και οι εξελίξεις στη μη χειρουργική αντιμετώπιση τους (TAVI, Micra–clip κλπ). Ανάλυση των νέων φαρμακευτικών θεραπειών στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Ττην είσοδο της ψηφιακής τεχνολογίας στη καθημερινή κλινική πράξη όπου η ΕΚΕ έχει αναπτύξει ειδικές πλατφόρμες παρακολούθησης των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Ειδικό αφιέρωμα στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών με τις μεθόδους κρυοκατάλυσης (Cryoablation) στην κολπική μαρμαρυγή αλλά και στην βηματοδότηση του ρυθμού όπου έχουμε νέα δεδομένα, κ.ά.  Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γεώργιος Κοχιαδάκης αναφέρθηκε στη συσχέτιση καρδιαγγειακής υγείας και σχετικών θεραπευτικών μέσων με τα εγκεφαλικά επεισόδια, τονίζοντας ότι τα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι συχνά και αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου ένα χρόνο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τέλος, ο Ιωάννης Γουδέβενος, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, Πρώην Πρόεδρος της ΕΚΕ, αναφέρθηκε στην πρόληψη των Καρδιαγγειακών Παθήσεων τονίζοντας ότι είναι μια διά βίου υπόθεση και πρέπει να επικεντρωθεί σε τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς (Lifestyle): Κάπνισμα, κακή διατροφή, αυξημένο βάρος σώματος, καθιστικός τρόπος ζωής και σε τρεις κύριους παράγοντες κινδύνου: δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη. Το σύνθημα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για επαρκή, προσβάσιμη (μακρινούς οικισμούς) και προσεγγίσιμη οικονομικά ασφάλεια υγείας για όλους που ζουν στην Ελλάδα (πρόσφυγες, ρομά, ανασφάλιστοι) είναι διαχρονικό.