Στις προτάσεις του Pharma Innovation Forum (PIF), για μία βιώσιμη  και υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, αναφέρθηκε η πρόεδρος του PIF, Agata Jakoncic, στην τοποθέτησή της, στο ΗΤΑ Conference 2022, που διοργάνωσε το HealthDaily και η BOUSSIAS.

Ο οδικός χάρτης του  PIF για την υγειονομική περίθαλψη, περιλαμβάνει: α) ένα σταθερό και βιώσιμο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων, β) μια διαφανή και αποτελεσματική διαδικασία Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), γ) ενίσχυση κλινικής έρευνας  και χρηματοδότησης της καινοτομίας, δ) διαφάνεια  και εξορθολογισμό στη συνταγογράφηση καθώς και δημιουργία κλινικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών και ε) βιώσιμη χρηματοδότηση της Υγειονομικής περίθαλψης και ελαχιστοποίηση του δημοσιονομικού ρίσκου.

Για να βελτιωθεί το σύστημα ΗΤΑ, σύμφωνα με την κ.  Jakoncic,  πρέπει να επικεντρωθούμε και στη θεραπευτική αξία και όχι μόνο στην τιμή. Να επιταχυνθεί η διαδικασία όσον αφορά την υποβολή των στοιχείων, να βελτιωθεί η πρόσβαση στα RWE και να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα και στη διαπραγμάτευση αλλά και στη Βιομηχανία, να υπάρξει πιο αποτελεσματικός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Επίσης να πραγματοποιηθούν οι στόχοι των προϋπολογισμών στα νοσοκομεία  και να παρακολουθούνται  οι εξελίξεις στην ΕΕ καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει άμεση επίπτωση στην εθνική αξιολόγηση.  Η πρόεδρος του PIF, τόνισε ότι η χρηματοδότηση από το Tαμείο Aνάκαμψης  (RRF) συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα ώστε να μειωθεί το clawback και να σχεδιαστεί η πολιτική για τη μετα-covid εποχή. Όπως τόνισε εάν επιτευχθούν οι στόχοι του RRF, το κράτος θα μπορέσει να εξοικονομήσει πάνω από  900 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,2%-0,4%  του ΑΕΠ ετήσια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η βιομηχανία  3,7 δις ευρώ, και επίσης θα εξοικονομηθούν 733 εκατ. από τις συνεισφορές των ασθενών, γεγονός που συνολικά θα επιτρέψει περισσότερα από 5 δις. ευρώ να επενδυθούν στον τομέα της Υγείας , στην οικονομική ανάπτυξη και στη μείωση της ανεργίας.