Η ποιότητα σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας είναι βασική παράμετρος της πολιτικής του υπουργείου και σκοπεύουμε αυτή η πολιτική να επεκταθεί και πέραν την αξιολόγησης φαρμάκων, στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, στα νοσοκομεία και εν γένει στις υπηρεσίες υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο HTA Conference 2022, που διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias.
Ο υπουργός ανέφερε ότι το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ εντάσσει τους δείκτες ποιότητας στους ιδιώτες παρόχους, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά εισάγεται ο όρος του «ποιοτικού rebate», ώστε να αποζημιώνονται οι πάροχοι με ποιοτικούς δείκτες που να είναι μετρήσιμοι. Με το κριτήριο αυτό, θα υποχρεωθούν οι ιδιώτες πάροχοι να βελτιώσουν την παρεχόμενη υπηρεσία που προσφέρουν, με βάση κοινά αποδεκτούς δείκτες, όπως πχ. ο δείκτης λοιμώξεων ή ο δείκτης επιπλοκών για τις νοσοκομειακές υπηρεσίες. Με βάση τα παραπάνω, θα προωθηθεί το μοντέλο επέκτασης της αξιολόγησης πέρα από το φάρμακο και στα υλικά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Αναφορικά με το φάρμακο, ο υπουργός τόνισε ότι και στις συζητήσεις με τη βιομηχανία ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι το clawback καθίσταται μη βιώσιμο. Για παράδειγμα, ενώ στα νοσοκομεία έχουμε κλειστό προϋπολογισμό 528 εκατομμύρια ευρώ φέτος, ήδη είμαστε πάνω από ένα δισ. ευρώ. Συνολικά ενώ έχουμε υπολογίσει δαπάνη ύψους 2,6 δισ. ευρώ, η δαπάνη έχει φτάσει τα 4 δισ. ευρώ συνολικά, λόγω μεγάλης κατανάλωσης φαρμάκων, απουσίας πρωτοκόλλων κ.ά.
Τόνισε ότι αναφορικά με την αξιολόγηση, το υπουργείο προσπαθεί να κάνει μια στροφή στη λειτουργία των επιτροπών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης. Μέχρι σήμερα, τόνισε ο υπουργός, απλώς βλέπαμε το φάρμακο και το clawback, και προσπαθούσαμε να κλείσουμε τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Πλέον αξιολογούμε και το κλινικό όφελος, όχι βεβαίως στη λογική του ΗΤΑ, απλώς όταν έχει ήδη κριθεί το κλινικό όφελος, βλέπουμε ότι μπορούν να γίνουν συμφωνίες μικρότερες από το clawback και το rebate.
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να πάμε σε risk sharing agreements, για να μπορούμε να πληρώνουμε για κάποια καινοτόμα φάρμακα που έρχονται με βάση το επιπλέον κλινικό όφελος που προσφέρουν. Ανέφερε ότι το clawback, παρότι ήταν ένα προσωρινό μέτρο, κατέληξε στην ουσία μια «διευκόλυνση για κάθε υπουργό», γιατί του έλυνε προσωρινά το πρόβλημα. Όμως αυτό δεν είναι λύση. Θα πρέπει με τα χρήματα που έχουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διανομή για τις καλύτερες δυνατές θεραπείας και όχι να έχουμε μαξιμαλιστικές πολιτικές. Θα επιδιώξουμε στα νέα φάρμακα έναν συνδυασμό καινοτομίας, προσδόκιμου ζωής και τιμής, που να είναι τέτοιος, ώστε να μπορεί να το αντέξει η Πολιτεία.
Ανέφερε ότι το υπουργείο κάνει ήδη παρεμβάσεις ώστε τα χρήματα για το φάρμακο να πιάνουν τόπο και έφερε ως παράδειγμα ορισμένες βιταμίνες που είχαν φτάσει σε ύψος δημόσιας δαπάνης τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ με τις διαπραγματεύσεις που έγιναν θα περιοριστούμε σε μια δαπάνη 30-35 εκατ. ευρώ, εξοικονομώντας χρήματα για άλλες πιο σημαντικές θεραπείες.
Η πολιτική μας από εδώ και πέρα είπε ο υπουργός, συνοψίζεται στα εξής: Αναγνωρίζουμε ότι το clawback πρέπει σύντομα να κάνει τον κύκλο του και γι’ αυτό νομοθετήσαμε τη «ρήτρα συνυπαιτιότητας». Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα πρέπει να γίνει με παρεμβάσεις στην κατανάλωση των φαρμάκων, αφήνοντας χώρο για τις καινοτόμες θεραπείες με το καλύτερο κλινικό όφελος, στις καλύτερες τιμές και με την κατάλληλη χρήση. Μετά θα πάμε σε ένα πλαίσιο όπου φάρμακα που ήδη χρησιμοποιούνται και έχουν χαμηλή θεραπευτική αξία, θα μπορούν να μεταφερθούν εκτός θετικής λίστας. Τέλος, έχουμε καταλήξει σε μια πλήρως δομημένη πρόταση για έναν οργανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας συνολικά φαρμάκων, υλικών και υπηρεσιών.
Ερωτηθείς για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ότι υπάρχουν ήδη διαφορετικά εργαλεία. Ήδη 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω του επενδυτικού clawback και μάλιστα οι φάκελοι έκλεισαν για το 2021 και έχει υποβληθεί μεγάλος αριθμός προτάσεων, πράγμα που δείχνει ότι η βιομηχανία αγκαλιάζει τις επενδύσεις αυτές. Τόνισε ότι υπάρχει μια σειρά από άλλα εργαλεία, όπως η ηλεκτρονική αναβάθμιση των νοσοκομείων για καλύτερο αποτέλεσμα και στα φάρμακα, ο ηλεκτρονικός φάκελος που θα είναι σε χρήση από το 2023, ενώ αναμένουμε να προχωρήσει και η μεταρρύθμιση για τον προσωπικό γιατρό. Τέλος, ανέφερε ότι επίκειται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου κλινικών δοκιμών, με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού, για να προσελκύσει η χώρα κλινικές δοκιμές.