Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, είχε θέμα «Ενημερώσου. Μοιράσου. Νοιάσου: Συνεργασία με την παγκόσμια κοινότητα για τη βελτίωση της γνώσης για τη θαλασσαιμία», φιλοδοξώντας να μεταδώσει το μήνυμα πως όσο περισσότερη ορθή ενημέρωση και γνώση έχουμε για αυτή τη σοβαρή πάθηση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για κάθε ασθενή.

Η παγκόσμια εκστρατεία που διεξάγει η ΔΟΘ για 18η συνεχή χρονιά υπογραμμίζει ότι η συλλογική δράση για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης γύρω από τη θαλασσαιμία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. «Παρά την «εξάπλωση» της θαλασσαιμίας με αυξανόμενο ρυθμό παγκοσμίως, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με αυτήν, καθώς και οι εθνικά συντονισμένες ενέργειες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών για την αποτελεσματική πρόληψη, έλεγχο και διαχείρισή της, παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες σε πληθώρα χωρών.

Σήμερα καλούμε για την εντατικοποίηση τέτοιων προσπαθειών και τη συλλογική κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αλλάξει αυτό», δήλωσε η Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου, Εκτελεστική Διευθύντρια της ΔΟΘ. η ΔΟΘ έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου μια μαζική διαδικτυακή εκστρατεία με πλούσιο υλικό επικοινωνίας για τη διάδοση των μηνυμάτων και των χρήσιμων πληροφοριών της Εκστρατείας «Ενημερώσου. Μοιράσου. Νοιάσου για τη Θαλασσαιμία!» και για την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής όλων των υποστηρικτών.

Επιπλέον, η Ομοσπονδία έχει αναπτύξει 4 νέα ενημερωτικά φυλλάδια που εξηγούν με απλό και περιεκτικό τρόπο ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τη νόσο. Αυτό το υλικό διατέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΟΘ, σε περισσότερες από 20 γλώσσες, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα και ΜΚΟ από όλο τον κόσμο και να τους παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τη διάγνωση, πρόληψη, θεραπεία και έρευνα της θαλασσαιμίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας 2022 θα τιμηθεί σε περισσότερες από 110 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, όπου θα πραγματοποιηθούν πλήθος εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης, αιμοδοσίας, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, επιστημονικές συναντήσεις κ.λπ.