Η παραλλαγή Όμικρον έδωσε ώθηση στις πωλήσεις των εμβολίων κατά της COVID-19, ωστόσο, οι κατασκευάστριες εταιρείες αναμένουν μείωση των πωλήσεων το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.  Σύμφωνα με δημοσίευμα του Fierce Pharma, η συνεργάτης της Pfizer για την COVID-19, BioNTech κατέγραψε υψηλές πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2022, ωστόσο, η εταιρεία που εξειδικεύεται στο mRNA, αναμένει ότι οι πωλήσεις της θα μειωθούν φέτος σε σύγκριση με το 2021.

Η εν λόγω άποψη σχετίζεται με την αβεβαιότητα όσον αφορά την πορεία της πανδημίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως δήλωσαν στελέχη της BioNTech σε συνομιλία με αναλυτές. Παρά το δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς, η εταιρεία πρέπει «να αναγνωρίσει την αβεβαιότητα που προέρχεται από την πορεία της πανδημίας και την πολιτική αποσταθεροποίηση των τελευταίων μηνών», δήλωσε τη Δευτέρα ο Jens Holstein, οικονομικός διευθυντής της BioNTech. Με παραγγελίες για περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για την COVID-19 το 2022, η BioNTech αναμένει να αντλήσει από 13 δις ευρώ (13,68 δισεκατομμύρια δολάρια) έως 17 δις ευρώ (17,89 δισεκατομμύρια δολάρια) για ολόκληρο το έτος.

Η εταιρεία τιμολόγησε περίπου 750 εκατομμύρια δόσεις κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, πρόσθεσε στην παραπάνω συνομιλία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin. Αυτή η πρόβλεψη,  δεν ακούγεται «κακή» δείχνει  όμως μια πτώση από τα σχεδόν 19 δισεκατομμύρια ευρώ που συγκέντρωσε η BioNTech το 2021. Ο αναμφισβήτητα συντηρητικός προγραμματισμός της BioNTech για το 2022 αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα σε όλο τον κλάδο σχετικά με τις προοπτικές πωλήσεων όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Η Johnson & Johnson τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι ανέστειλε τον προγραμματισμό των πωλήσεων του εμβολίου της κατά της COVID-19, γεγονός που απέδωσε στη πρόκληση από τη ζήτηση στις αγορές για «όλα τα εμβόλια COVID-19» χάρη στο «παγκόσμιο πλεόνασμα προσφοράς και τη διστακτικότητα για τα εμβόλια στις αναπτυσσόμενες αγορές». Ο FDA περιόρισε πρόσφατα την έγκρισή του για το εμβόλιο της εταιρείας, προκαλώντας ένα ακόμη χτύπημα στον προγραμματισμό της. Η AstraZeneca, από την πλευρά της, δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένει ότι οι πωλήσεις του δικού της εμβολίου για την COVID-19, Vaxzevira, θα μειωθούν στο δεύτερο μισό του 2022. Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία βασίζεται στον επιτυχημένο συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς δράσης Evusheld για να αυξήσει τα έσοδά της από τα σκευάσματα κατά της COVID-19. Εν τω μεταξύ,  η συνεργάτιδα  εταιρεία της στην παραγωγή, Serum Institute of India, σταμάτησε να παράγει νέα εμβόλια για την COVID-19 τον Δεκέμβριο, αφού συγκέντρωσε ένα απόθεμα περίπου 200 εκατομμυρίων δόσεων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Adar Poonawalla νωρίτερα φέτος στο India Economic Conclave, όπως ανέφερε το Bloomberg. Ομοίως, η νοτιοαφρικανική σύμμαχος της Johnson & Johnson, Aspen Pharmacare, έχει επίσης προειδοποιήσει για ασθενή ζήτηση, με τον CEO Stephen Saad να λέει στο Reuters, «θα υπάρξει ζήτηση για ενισχυτικές δόσεις… αλλά δεν είναι στους όγκους που είχαμε πριν». Οι αναλυτές, επίσης, είναι διχασμένοι σχετικά με τις προοπτικές των πωλήσεων όσον αφορά την πανδημία το υπόλοιπο του έτους. «Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα», έγραψε η αναλύτρια του Cantor Fitzgerald, Louise Chen, στους πελάτες τον Απρίλιο, αφότου η J&J ανέστειλε τις οδηγίες της για τις πωλήσεις εμβολίων.