Η πολυπόθητη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Σαγκάη συνεχίζεται με τις αρχές να ανακοινώνουν το μικρότερο αριθμό κρουσμάτων στο διάστημα των τελευταίων έξη εβδομάδων αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα των οποίων η αυστηρότητα έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν χθες 3.947 νέες μολύνσεις, ωστόσο τόσο στη Σαγκάη όσο και στο Πεκίνο, ανακοινώθηκαν περιορισμοί συνεχίζοντας την πολιτική της μηδενικής ανοχής με στόχο τον όσο δυνατόν μικρότερο περιορισμό κρουσμάτων. Ειδικότερα, στη Σαγκάη σε τουλάχιστον 4 από τις 16 συνοικίες της πόλης οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν ότι δεν μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να λάβουν παραδόσεις. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος άτομα που ζούσαν στο ίδιο διαμέρισμα ή στον ίδιο όροφο με κρούσματα, θεωρούνταν στενές επαφές και έμπαιναν σε απομόνωση. Οι αρχές τονίζουν ότι σε χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα υπήρξε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ χαρακτήρισε την κατάσταση «περίπλοκη και σοβαρή» και έδωσε εντολή στις αρχές για εφαρμογή εκείνων των μέτρων που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες. Παράλληλα, αξιωματούχοι στο Πεκίνο ζήτησαν την Κυριακή από όλους τους κατοίκους της ανατολικής συνοικίας Chaoyang -όπου στεγάζονται πρεσβείες και γραφεία πολυεθνικών- να αρχίσουν να εργάζονται από το σπίτι. Επιχειρήσεις όπως γυμναστήρια, κινηματογράφοι και όσες γενικότερα δεν παρέχουν βασικές υπηρεσίες είχαν ήδη κλείσει με κυβερνητική εντολή.

Η δημοτική κυβέρνηση της Σαγκάης απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τα τελευταία περιοριστικά μέτρα δήλωσε: «Πρέπει να επιμείνουμε στη ρύθμιση της ροής και του ελέγχου της μετακίνησης των ανθρώπων».