Μία ακόμα μελέτη, αυτή τη φορά βρετανική, εξέτασε τις επιπτώσεις των εμβολίων COVID-19 σε εγκυμονούσες γυναίκες, καταλήγοντας σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά τη θνησιγένεια (γέννηση νεκρού εμβρύου μετά την 20ή εβδομάδα κύησης). Η μελέτη έδειξε ότι ο εμβολιασμός των εγκύων κατά του κορονοϊού επιφέρει μείωση κατά 15% στην πιθανότητα θνησιγένειας.

Είναι γνωστό ότι πολλές έγκυες γυναίκες, δίσταζαν και κάποιες εξακολουθούν να διστάζουν να εμβολιαστούν με εμβόλια mRNA. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας εκτός από τα θετικά νέα όσον αφορά τη θνησιγένεια, δείχνει επίσης ότι τα εμβόλια mRNA κατά την εγκυμοσύνη εμφανίζουν αποτελεσματικότητα 90% έναντι του κινδύνου λοίμωξης Covid-19 και είναι ασφαλή, χωρίς παρενέργειες για τη μητέρα ή το μωρό.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Άσμα Καλίλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature Communications», αξιολόγησαν 23 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 117.552 εμβολιασμένες έγκυες, σχεδόν όλες με εμβόλια mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna).
«Τα ευρήματά μας θα βοηθήσουν να αρθούν οι δισταγμοί των εγκύων για τα εμβόλια. Μολονότι πολλά πράγματα επιστρέφουν στην κανονικότητα, ακόμη υπάρχει πολύ σαφής και σημαντικός κίνδυνος από τη λοίμωξη Covid-19 για τις μητέρες και τα μωρά τους, μεταξύ άλλων για πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια. Είναι, συνεπώς, ουσιώδες όσο γίνεται περισσότερες να εμβολιαστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών στη διάρκεια της κύησης.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 είναι τόσο ασφαλής όσο και αποτελεσματικός» δήλωσε η Άσμα Καλίλ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων δρ Έντουαρντ Μόρις, σημείωσε «Η νέα μελέτη παρέχει πρόσθετη διαβεβαίωση ότι τα εμβόλια Covid-19 είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη. Γνωρίζουμε ότι ορισμένες γυναίκες είναι διστακτικές να εμβολιαστούν λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις στο μωρό τους. Έχουμε, όμως, πια βάσιμα στοιχεία που δείχνουν ότι τα εμβόλια δεν αυξάνουν τον κίνδυνο παρενεργειών και αποτελούν τον καλύτερο τρόπο προστασίας τόσο των γυναικών όσο και των μωρών τους. Συνιστούμε σε όλες τις έγκυες να κάνουν το εμβόλιο Covid-19 και την ενισχυτική δόση. Η Covid-19 είναι ακόμη εξαπλωμένη και αν μία έγκυος μολυνθεί από τον ιό, αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει βαριά».