Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών, το «Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά» (ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» είναι το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο που λειτουργεί στο ΕΣΥ, προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά και αποτελεί εγγύηση γι’ αυτά, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματά του και πρέπει να πάψουν οι απόπειρες αναστολής της λειτουργίας του. Απεναντίας πρέπει ενισχυθεί αποφασιστικά.

Οι γιατροί τονίζουν ότι το ΕΚΑΣΚΑΠ έχει δεινοπαθήσει τα τελευταία 11 χρόνια, αφού έχει κλείσει τρείς φορές με πρόσχημα την αναβάθμισή του, αλλά και για να αποτελέσει ΜΕΘ-COVID-19 και ασκούν έντονη κριτική σε πρόσφατες δηλώσεις της αν. Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα ότι ‘στο Παίδων γίνονται λίγα περιστατικά το χρόνο’ υπονοώντας ότι τα παιδιά στο Παίδων κινδυνεύουν, λόγω έλλειψης εμπειρίας των γιατρών.

Υπογραμμίζουν δε, ότι «στο Νοσοκομείο Παίδων Χειρουργούνται όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως βαρύτητας της πάθησής τους και, φυσικά, αυτά που δεν μπορούν να χειρουργηθούν πουθενά αλλού, γιατί δεν έχουν ασφάλιση ή δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ανήκουν σε μειονότητες ή είναι πρόσφυγες-μετανάστες ή, απλώς, δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Επίσης, χειρουργούνται παιδιά που χειρουργήθηκαν σε άλλα Κέντρα, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που έπρεπε και δεν γίνονται ξανά δεκτά στο αρχικό Κέντρο. Αν το ΕΚΑΣΚΑΠ στο Παίδων λειτουργεί – δεν λειτουργεί – υπολειτουργεί, ευθύνη γι’ αυτό φέρει αποκλειστικά η Κυβέρνηση».

Οι γιατροί ζητούν:
1) Αύξηση των ημερών χειρουργείου καρδιάς με πρόσληψη Αναισθησιολόγων, η έλλειψη των οποίων συνιστά κύριο πρόβλημα για τη λειτουργία του .
2) Ένταξη της μοναδικής στο ΕΣΥ Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου ως αυτόνομου τμήματος
3) Αύξηση του μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας, ώστε να μπορεί να λειτουργεί τις έξι κλίνες που διαθέτει.
4) Να μπορούν να πραγματοποιούνται μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς στο Νοσοκομείο που υποβοηθά το έργο του ΕΚΑΣΚΑΠ.