Με κοινή τους ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), καταργούν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροπορικά ταξίδια, από τις 16 Μαΐου 2022. Με γνώμονα τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία αλλά και τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού λόγω εμβολιασμού αλλά και νόσησης, εκτός από τη χρήση μάσκας, οι συστάσεις περιλαμβάνουν επίσης χαλάρωση των αυστηρότερων μέτρων για τις αεροπορικές δραστηριότητες, κάτι που θα συμβάλει στην ανακούφιση του φόρτου στον κλάδο, διατηρώντας παράλληλα τα κατάλληλα μέτρα.

«Από την επόμενη εβδομάδα, οι μάσκες προσώπου δεν θα χρειάζεται πλέον να είναι υποχρεωτικές στα αεροπορικά ταξίδια σε όλες τις περιπτώσεις, ευθυγραμμιζόμενες σε γενικές γραμμές με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των εθνικών αρχών σε όλη την Ευρώπη για τις δημόσιες μεταφορές», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EASA Patrick Ky. Ωστόσο, η κάθε αεροπορική εταιρεία Επισημαίνεται ωστόσο, ότι οι κανόνες για τις μάσκες μπορεί να διαφέρουν στις αεροπορικές εταιρείες. Για παράδειγμα, οι πτήσεις προς ή από προορισμό όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση της.

Επιπλέον, στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι επιβάτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και ιδανικά τύπου FFP2/N95/KN95, για υψηλότερο επίπεδο προστασίας Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ECDC, Andrea Ammon δήλωσε ότι παρότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις περιπτώσεις δεν συνιστάται πλέον, είναι σημαντικό οι πολίτες να έχουν υπόψη τους ότι μαζί με τη σωματική απόσταση και την καλή υγιεινή των χεριών, είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους μείωσης της μετάδοσης.