Μήνυμα στήριξης από την Κυβέρνηση στον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας μετέφεραν οι πολυάριθμοι εκπρόσωποι της Πολιτείας στη χθεσινή εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος «40 χρόνια ΣΦΕΕ», που πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στη πορεία 40 χρόνων του ΣΦΕΕ στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο ΣΦΕΕ αποτελεί έναν από τους πιο καινοτόμους, παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της εθνικής οικονομίας και εκπροσωπεί περισσότερο από το 95% της αγοράς φαρμάκου που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Οι 60 εταιρείες μέλη του – 17 ελληνικές και 43 πολυεθνικές- επενδύουν διαρκώς στη δημιουργία αποτελεσματικών φαρμάκων και θεραπειών, για να διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων στην υγεία και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αναφερόμενος στην αξία του φαρμάκου για τη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζεται μόνο σαν κόστος και υπενθύμισε ότι χάρη στη φαρμακευτική καινοτομία, το HIV έχει καταστεί πλέον μια χρόνια νόσος, η ηπατίτιδα C στην πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί να θεραπευθεί, έχει μειωθεί η θνητότητα και έχει αυξηθεί κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο, έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα χάρη στις βιολογικές θεραπείες, ενώ η καθημερινότητα των ασθενών με Διαβήτη έχει βελτιωθεί δραματικά. Ο ΣΦΕΕ όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας σημείωσε ο  κ Παπαδημητρίου τονίζοντας ότι ο κλάδος θα ήθελε να είχαν εισακουστεί από την Πολιτεία οι κατά καιρούς προτάσεις του για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Η ζωή στις σύγχρονες κοινωνίες έχει αποδείξει πως καλύτερη υγεία σημαίνει πιο ισχυρή οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ και έκλεισε την ομιλία του με τη δέσμευση για ακόμα 40 χρόνια προσφοράς από τον ΣΦΕΕ.

«Είμαστε εδώ για να περάσουμε το μήνυμα της στήριξης σε ένα παραγωγικό κλάδο», υπογράμμισε στην ομιλία του, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που στηρίζουν τις επιχειρήσεις (μείωση φορολογίας, απλούστευση στις διαδικασίες αδειοδότησης, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, ψηφιοποίηση διαδικασιών κλπ).

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναγνώρισε ότι το μέτρο του clawback πρέπει να καταργηθεί και δικαιολόγησε την αντίδραση του κλάδου στα πρόσφατα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής, που περιορίζουν τη φαρμακευτική δαπάνη. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση έχει δείξει ήδη την πρόθεσή της να λύσει το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών νομοθετώντας για πρώτη φορά τη ρήτρα συνυπαιτιότητας καθώς και το αναπτυξιακό clawback, ενισχύοντας  τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης, ενώ επόμενο βήμα όπως τόνισε θα είναι ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης με τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα που θα δείξουν τις πραγματικές ανάγκες, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει κίνητρα για κλινικές έρευνες και να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις.

« Η καινοτομία έρχεται με μεγάλη ταχύτητα αλλά και με οικονομική επιβάρυνση και είναι απολύτως αναγκαίο να προχωρήσουμε στις βαθύτερες μεταρρυθμίσεις για να καταφέρουμε την εξάλειψη του clawback», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.