Κινητοποιήσεις για τις 26-28 Μαΐου έχουν εξαγγείλει τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, διαμαρτυρόμενοι για το clawback το οποίο έχει καταστεί απαγορευτικό για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, ενώ έχουν απευθύνει ανοιχτή Επιστολή και προς τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αναφέρουν ότι απευθύνονται στον Κ. Μητσοτάκη ως σανίδα σωτηρίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα, διότι παρά τις απέλπιδες προσπάθειές τους για την εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα του clawback που ταλανίζει τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς τα τελευταία 10 χρόνια, καμία λύση δεν έχει καρποφορήσει. Επισημαίνουν ότι κανένας από την πολιτική ηγεσία δεν ¨έχει θέσει το δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων¨ για τη λύση αυτού του γόρδιου δεσμού, τουναντίον, διαχρονικά όλα τα συναρμόδια Υπουργεία υπεκφεύγουν της επίλυσής του, βρίσκοντας προσωρινές λύσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν το λύνουν.

Το Συντονιστικό των Φορέων ΠΦΥ με νέα του ανακοίνωση εκφράζει την έκπληξη και αγανάκτησή του για τις απειλές τις οποίες απηύθυνε στην απάντησή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στο δικαίωμα της αποχής και διαμαρτυρίας δεν αρμόζουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα όπως το δικό μας. Διαμαρτυρόμεθα εντόνως για αυτού του είδους τις συμπεριφορές από πλευράς Υπουργού Υγείας! Τα διαγνωστικά εργαστήρια τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί κλείνουν γιατί είναι κοντά στην καταστροφή». Και τονίζουν ότι δεν είναι αποκλειστικά συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά πέραν της ιδιωτικής πελατείας που έχουν τα ιατρεία και οι μονάδες τους, έχουν συμβάσεις με άλλα ασφαλιστικά ταμεία (όπως ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.), καθώς και με ασφαλιστικές εταιρείες και θα απέχουν από την παροχή υπηρεσιών υγείας καθολικά.

Η απάντηση του υπουργού

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε απαντώντας στην επιστολή: «Το πρόβλημα του clawback είναι υπαρκτό και με συγκεκριμένες ενέργειες όπως τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και για το 2021 και για το 2022 προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Παράλληλα θεσμοθετούμε και διαρθρωτικά μέτρα. Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με έναν και μοναδικό σκοπό: να σέβεται τα χρήματα του ασφαλισμένου του και να του διασφαλίζει τις καλύτερες παροχές. Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν για εφαρμογή real time ελέγχου και ποιοτικών κριτηρίων θα εφαρμοστούν και όσοι επιθυμούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Ιδιωτικές δομές, που είναι αποκλειστικά και μόνο συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλουν μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, του μεγαλύτερου τους, εάν όχι του μοναδικού τους, πελάτη. Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν. Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκ ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του».