Μερικοί καπνιστές μπορεί να μην εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα λόγω του DNA τους, όπως αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics. Ειδικότερα, τα άτομα αυτά διαθέτουν γονίδια που βοηθούν στον περιορισμό των μεταλλάξεων ή των αλλαγών στο DNA που θα μετέτρεπαν τα κύτταρα σε κακοήθη και θα τα έκαναν να μεγαλώσουν σε όγκους.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το κάπνισμα οδηγεί σε καρκίνο του πνεύμονα, πυροδοτώντας μεταλλάξεις DNA σε υγιή κύτταρα. Αλλά ήταν δύσκολο για αυτούς να αναγνωρίσουν τις μεταλλάξεις σε υγιή κύτταρα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, δήλωσε ο Jan Vijg, PhD, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου στη Σαγκάη της Κίνας. Η ομάδα του χρησιμοποίησε μια διαδικασία αλληλούχισης ολόκληρου του γονιδιώματος των κυττάρων που καλύπτουν τους πνεύμονες 19 καπνιστών και 14 μη καπνιστών, σε διάφορα ηλικιακά στάδια. Τα κύτταρα προήλθαν από δείγματα ιστού από τους πνεύμονές τους κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων που δεν σχετίζονταν με τον καρκίνο.

Τα κύτταρα που επενδύουν τους πνεύμονες μπορούν να επιβιώσουν για χρόνια και να δημιουργήσουν μεταλλάξεις με την πάροδο του χρόνου που συνδέονται με τη γήρανση και το κάπνισμα. Οι καπνιστές είχαν πολύ περισσότερες γονιδιακές μεταλλάξεις που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τους μη καπνιστές, διαπίστωσε η ανάλυση. Ωστόσο, όπως βρέθηκε στην έρευνα, τα γονίδια ορισμένων ανθρώπων τους επέτρεψαν να καταπολεμήσουν τις μεταλλάξεις, παρότι ήταν χρόνιοι καπνιστές. «Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι αυτά τα άτομα μπορεί να επιβίωσαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παρά το έντονο κάπνισμα, επειδή κατάφεραν να καταστείλουν την περαιτέρω συσσώρευση μεταλλάξεων», τονίζουν οι ερευνητές.