Με επιστολή της στον υπουργό και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. καταγγέλλει το «τραγικό», όπως το αποκαλεί πρόβλημα διαθεσιμότητας του υδατικού διαλύματος πόσιμης μορφίνης.

Στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Βρισκόμαστε στην οδυνηρή θέση να σας μεταφέρουμε την απόγνωση που επικρατεί μεταξύ των ογκολογικών ασθενών της χώρας μας, των φροντιστών τους, των φαρμακοποιών και των γιατρών, λόγω του αποκλεισμού μεγάλου μέρους αυτών από το υδατικό διάλυμα πόσιμης μορφίνης με την μορφή του Oramorph drops oral solution 20mg/ml. Ζητάμε τις επείγουσες ενέργειές σας για την άμεση και απρόσκοπτη διάθεσή της προς όλους όσους την έχουν ανάγκη, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, δεδομένου ότι αυτό, εκτός από ιατρικό καθήκον, αποτελεί και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Η μορφίνη σε όλες τις μορφές συγκαταλέγεται στη λίστα των απαραίτητων φαρμάκων από τον Π.Ο.Υ. για τους ενήλικες (WHO list of essential Medicines, 2007 Geneva) καθώς και για τα παιδιά (WHO model list of essential Medicines for children, 2012 Geneva). Ωστόσο στην χώρα μας έχουν πρόσβαση στην πόσιμη μορφή της (Oramorph drops oral solution 20mg/ml), μόνο οι ασθενείς της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης κι αυτοί μόνο εφόσον μπορούν να το πληρώσουν καθώς παραμένει εκτός της λίστας αποζημιούμενων φαρμάκων.

Το φάρμακο, έστω και ως μη αποζημιούμενο, απουσιάζει από τα φαρμακεία όλης της υπόλοιπης Ελλάδας λόγω του γεγονότος ότι παραμένει κρατικό μονοπώλιο κι επιτρέπεται η διάθεσή του μόνο σε τρεις χώρους σε όλη την χώρα. Το αποτέλεσμα για τους ασθενείς, τους φροντιστές και τους γιατρούς όλης της υπόλοιπης Ελλάδας όπως καταλαβαίνετε είναι κυριολεκτικά οδυνηρό, δεδομένου ότι το πόσιμο υδατικό διάλυμα άμεσης αποδέσμευσης Μορφίνης, είναι απαραίτητο όπλο στην φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση του οξέος καρκινικού πόνου, καθώς και για την τιτλοποίηση των δόσεων και την αντιμετώπιση του παροξυσμικού πόνου.

Σημειώνουμε ότι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που στην χώρα μας διατίθενται εκτός κρατικού μονοπωλείου πολύ πιο ισχυρά οπιοειδή. Αξιότιμοι/ες, είναι ανάγκη να δράσετε επειγόντως προκειμένου α) να αποκαταστήσετε την άμεση και απρόσκοπτη διάθεση του Oramorph drops oral solution 20mg/ml του σε κάθε φαρμακείο της χώρας και β) να αρθεί άμεσα ο αποκλεισμός του από τα μη αποζημιούμενα φάρμακα από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Η υποτίμηση αυτής της αναγκαιότητας θα προσδώσει στο υφιστάμενο πρόβλημα τραγικές διαστάσεις.