Συνεχίζονται οι καταγγελίες των εργαζομένων των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ για σοβαρά εργασιακά και λειτουργικά προβλήματα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ έρχονται σε επαφή με δεκάδες κρούσματα covid-19 την ημέρα «χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (αποστειρωμένα γάντια, μάσκες υψηλής προστασίας) και σε συνθήκες ακατάλληλες και μη συμβατές με τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Επίσης, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, παρά το γεγονός ότι διενεργούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαστηριακούς ελέγχους στις πύλες εισόδου, στην κοινότητα, κατ’ οίκον, σε συρροές κρουσμάτων, σε κλειστές δομές κ.λ.π, ενώ ταυτόχρονα διενεργούν στοχευμένα εμβολιασμούς στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων καθώς και σε ψυχιατρικές δομές. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ βιώνουν καθεστώς εργασιακής επισφάλειας και ομηρίας, καθώς απασχολούνται με 3μηνες συμβάσεις, οι οποίες λήγουν, μεσολαβεί μακρύ χρονικό διάστημα (μέχρι και 6 μήνες) μέχρι την ανανέωσή τους και πληρώνονται εξαιρετικά αργοπορημένα για το έργο το οποίο παρέχουν.

Δεν λαμβάνουν έγκαιρα τις υπερωρίες τους ούτε τα εξαιρέσιμα και τις αργίες, καταστρατηγούνται διαρκώς τα ωράρια εργασίας, οι βάρδιες προγραμματίζονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (ανακοινώνονται μετά τις 6μμ της προηγούμενης μέρας), δεν χορηγούνται οι προβλεπόμενες άδειες και τα μισθολογικά κλιμάκια με βάση τα τυπικά προσόντα των εργαζομένων. Τέλος, ο ΕΟΔΥ αποποιείται συστηματικά τις ευθύνες που του αναλογούν, μετακυλίοντας την ευθύνη της διοίκησης του προγράμματος των ΚΟΜΥ σε εργολαβική εταιρεία, της οποίας η σύμβαση έχει λήξει.

Για το παραπάνω ζήτημα, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ακύρωσε τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού που σχεδίασε και δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, ταυτόχρονα, τροποποίησε ριζικά το θεσμικό πλαίσιο για τις ΚΟΜΥ (ν. 4600/2019), για να συγκροτήσει κινητά συνεργεία αποτελούμενα από 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή με σκοπό τη διενέργεια rapid tests στην κοινότητα και στην εμβολιαστική κάλυψη ειδικών ομάδων του πληθυσμού.

Ενώ είναι γνωστό ότι ο νόμος 4600/2019 προέβλεπε τη συγκρότηση Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) που θα είναι διασυνδεδεμένες με τα Κέντρα Υγείας, θα είναι στελεχωμένες από γιατρό, οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία, κοινωνικό λειτουργό, και θα έχουν στόχο την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιου χαρακτήρα, προσυμπτωματικού ελέγχου, πρόληψης, αποκατάστασης και προαγωγής της υγείας σε πληθυσμούς δυσπρόσιτων ή απομονωμένων αγροτικών και ημιαστικών περιοχών.