Για την ολοένα και πιο συχνή μετάδοση παθογόνων από τα ζώα στους ανθρώπους προειδοποίησε πρόσφατα, ο διευθυντής του τμήματος έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Μάικ Ράιαν.
Σύμφωνα με τo σχετικό δημοσίευμα της Independent, το παραπάνω γεγονός έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή που συμβάλλει στις μεταβολές των καιρικών συνθηκών που με τη σειρά τους επηρεάζουν τις συνήθειες τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων όσον αφορά την αναζήτηση τροφής. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο Μάικ Ράιαν, υπάρχει μια αυξητική τάση στις περιπτώσεις με πυρετό Lassa, μιας οξείας ιογενούς ασθένειας που μεταδίδεται από τρωκτικά ενδημικά στην Αφρική. «Παλιότερα υπήρχε χρονική απόσταση τουλάχιστον τριών έως πέντε χρόνων μεταξύ των ξεσπασμάτων του ιού Έμπολα, ενώ τώρα θεωρείται τύχη να έχουμε τρεις έως πέντε μήνες», πρόσθεσε και κατέληξε: «Άρα σίγουρα υπάρχει οικολογική πίεση στο σύστημα».
Ο σχολιασμός του Μάικ Ράιαν Ryan έρχεται καθώς τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων συνεχίζουν να αυξάνονται εκτός Αφρικής, όπου το παθογόνο είναι ενδημικό. Την προηγούμενη Τετάρτη, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι έχει λάβει μέχρι στιγμής αναφορές για περισσότερα από 550 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ιογενούς νόσου από 30 χώρες εκτός Αφρικής από την πρώτη αναφορά στις αρχές Μαΐου.
Εν τω μεταξύ, αν και τα κρούσματα COVID-19 μειώνονται παγκοσμίως, υπάρχουν περιοχές όπως η Αμερική όπου οι αυξητικές τάσεις είναι ανησυχητικές, τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Στη Βόρεια Κορέα, οι αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι υπάρχουν πάνω από 3,7 εκατομμύρια περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσιάζουν πυρετό, που θα μπορούσαν να είναι περιστατικά COVID, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το πρώτο ξέσπασμα της COVID-19. Ο Mάικ Ράιαν ανέφερε ότι παρόλο που ο ΠΟΥ είχε προσφέρει στη χώρα υποστήριξη όσον αφορά τα εμβόλια, τις θεραπείες και άλλες ιατρικές προμήθειες, αντιμετώπισε προβλήματα όσον αφορά την πρόσβαση σε ακατέργαστα δεδομένα που θα αντικατόπτριζαν την κατάσταση στην περιοχή.
Η εμπειρία της COVID έδωσε το έναυσμα στον ΠΟΥ να ξεκινήσει μια διαδικασία για την σύνταξη και διαπραγμάτευση μιας διεθνούς συνθήκης για την ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης μιας πανδημίας.
Οι πανδημίες, όπως και η κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν κάθε πολίτη στον πλανήτη, τόνισε ο Ράιαν.
«Έχουμε δει τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε σε αυτήν την πανδημία – μπορεί να αντιμετωπίσουμε μια πιο σοβαρή πανδημία στο μέλλον και πρέπει να είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από ό,τι τώρα», σημείωσε.
Μια παγκόσμια συνθήκη για πανδημική ετοιμότητα κάτω από την ομπρέλα του ΠΟΥ, είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος μετασχηματισμός του συστήματος για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, που θα συμπεριλαμβάνει και το IHR (Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας),δήλωσε ο πρεσβευτής της Χιλής Frank Tressler Zamorano, εκ μέρους 60 χωρών.
Παράλληλα, πρόσφατη έκθεση της Ανεξάρτητης Ομάδας για την Πανδημική Ετοιμότητα του ΠΟΥ, που υπογράφουν η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, αναφέρει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο παγκόσμιο σύστημα που να ανταποκρίνεται ταχύτερα σε πιθανά ξεσπάσματα ασθενειών για να διασφαλιστεί ότι κανένας μελλοντικός ιός δεν θα προκαλέσει μια πανδημία τόσο καταστροφική όσο ήταν η Covid-19.