Στο πλαίσιο των εργασιών της 10ης Συνόδου της Ελληνικής HPV Εταιρείας και της 2ης Διάσκεψης των 131 Φορέων Υποστήριξης της Εφαρμογής της Στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξάλειψη και στην Ελλάδα του καρκίνου τραχήλου μήτρας, παρουσιάστηκε η πρόταση της Ελληνικής HPV Εταιρείας για έλεγχο των γυναικών από 25 έως 65 ετών με HPV DNA testing ανά 5ετία, κατ’ αντιστοιχία με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του Π.Ο.Υ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκε από εξειδικευμένους στο θέμα επιστήμονες η υπάρχουσα σήμερα κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον ως προς τις εφαρμοζόμενες πολιτικές υγείας με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας, ιδιαίτερα μετά την σχετική «Πρόσκληση προς Δράση» (“Call to Action”) του Π.Ο.Υ. και την αναγγελία του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου (Europe’s Beating Cancer Plan) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (E.E.).

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε η Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας (δηλ. <4 περιστατικά/100.000 γυναίκες/έτος), κάτι που είναι εφικτό για όλες τις χώρες εντός ενός αιώνα εάν επιτευχθούν μέχρι το 2030 οι στόχοι «90-70-90», δηλ. να έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών <15 ετών, να έχει υποβληθεί σε test υψηλής ακρίβειας το 70% των γυναικών σε ηλικίες 35 και 45 ετών και να έχει τύχει σωστής θεραπείας το 90% των γυναικών με καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν και οι νέες (2021) Κατευθυντήριες Οδηγίες του Π.Ο.Υ. για τον προσυμπτωματικό έλεγχο των γυναικών, δηλ. η εφαρμογή HPV DNA test σε όλες τις γυναίκες >30 ετών ανά 5-10 χρόνια. Σε ειδικές Συνεδρίες παρουσιάστηκαν οι επιδόσεις ως προς την εμβολιαστική κάλυψη και η τρέχουσα πρακτική προσυμπτωματικού ελέγχου στις διάφορες χώρες του κόσμου, υψηλού, μέτριου και χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου (π.χ. Ευρωπαϊκές χώρες, ΗΒ, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Λατινοαμερικανικές χώρες, Κίνα, Ινδία, Ρωσία κ.ά.), με εστίαση στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όσον αφορά στις συνθήκες ιατρικής φροντίδας, υποδομών, κοινωνικής ευαισθητοποίησης, συμμόρφωσης, πρόσβασης, ανισοτήτων κλπ. Η δυνατότητα αυτολήψης κολποτραχηλικού υλικού προς HPV test από την ίδια την γυναίκα (self-sampling) έτυχε ιδιαίτερης μνείας, ως μιας πολύ ενδιαφέρουσας και εξ ίσου αποτελεσματικής εναλλακτικής μεθόδου συμμετοχής των γυναικών στον προσυμπτωματικό έλεγχο, ιδιαίτερα για γυναίκες με δυσκολίες πρόσβασης σε Μονάδες Υγείας.

Τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δύο πρόσφατων μεγάλων επιδημιολογικών μελετών από τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έδειξαν ελάττωση κατά ~90% (!) των περιστατικών καρκίνου τραχήλου μήτρας σε νέες γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί κατά του HPV σε ηλικία <17 ετών – σε σύγκριση με μη εμβολιασμένες γυναίκες – έτυχαν ιδιαίτερης προβολής και συζήτησης, διότι επαληθεύουν το εφικτόν του στόχου που έθεσε ο Π.Ο.Υ. και η διεθνής κοινότητα για την εξάλειψη της νόσου αυτής στις επόμενες δεκαετίες. Συμπερασματικά, έγινε σαφές, ότι η πολιτική υγείας στη χώρα μας, εναρμονιζόμενη με τις στρατηγικές του Π.Ο.Υ. και της Ε.Ε., έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και αυτή σε μία στρατηγική με στόχο την πρόληψη των HPV-σχετιζόμενων νοσημάτων, ξεκινώντας από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.