Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενώνει τις δυνάμεις του με την American Society of Clinical Oncology, Inc. (ASCO), την κορυφαία ένωση ιατρών και επαγγελματιών ογκολογίας στον κόσμο, για να αναπτύξει και να προωθήσει καινοτομίες στην περίθαλψη του καρκίνου που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας, και λαμβάνουν υπόψη το πλαίσιο στο οποίο ζουν οι ασθενείς.

Στόχος είναι να ξεπεραστούν ορισμένες από τις τρέχουσες ανισότητες που υπάρχουν στην πρόσβαση της περίθαλψης για τον καρκίνο.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο στόχος για τον έλεγχο του καρκίνου έχει αποκλίνει. Από τη μια μεριά έχει επιτευχθεί αύξηση της επιβίωσης μέσω της καινοτομίας και της αξιόπιστης πρόσβασης σε φροντίδα υψηλής ποιότητας. Από την άλλη όμως οι περιθωριοποιημένες και οι χαμηλού εισοδήματος κοινότητες υποβάλλονται σε κακής ποιότητας περίθαλψη, συναισθηματικές δυσκολίες και οικονομική ανασφάλεια. Αυτές οι έντονες ανισότητες στην περίθαλψη του καρκίνου αυξάνονται προοδευτικά τόσο μεταξύ διαφορετικών χωρών όσο και μέσα στην ίδια χώρα.

Η πιο σαφής διάκριση είναι μεταξύ χωρών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος. Αναφέρεται ότι διατίθεται ολοκληρωμένη θεραπεία σε περισσότερο από το 90% των χωρών υψηλού εισοδήματος αλλά σε λιγότερο από το 15% των χωρών χαμηλού εισοδήματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή ο επιπολασμός του καρκίνου στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος πρόκειται να διπλασιαστεί τις επόμενες δύο δεκαετίες δηλαδή από 12 εκατομμύρια περιπτώσεις ετησίως σε 20 εκατομμύρια έως το 2040. Επιπλέον, η πανδημία COVID-19 έχει επιδεινώσει τις προϋπάρχουσες ανισότητες στη φροντίδα του καρκίνου. Σχεδόν κάθε χώρα αναφέρει κάποιο επίπεδο διατάραξης στην περίθαλψη του καρκίνου από το 2020, με τους ευάλωτους πληθυσμούς και τα άτομα που εξαρτώνται από ασθενέστερα συστήματα υγείας να υποφέρουν περισσότερο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας και τη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας (δηλαδή πριν από την ηλικία των 70 ετών) από μη μεταδοτικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, αλλά λιγότερο από το 10% των χωρών βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτών των στόχων .

Πράγματι, ο ρυθμός ανάπτυξης της καινοτομίας στην περίθαλψη του καρκίνου ήταν εντυπωσιακός, με πληθώρα νέων διαγνωστικών, και θεραπευτικών μέσων. Παράλληλα όμως  δεν έχει υπάρξει και ποτέ πριν τόσο ενδιαφέρον παγκοσμίως για την ευημερία των ίδιων των ασθενών.Οι καινοτομίες στην περίθαλψη του καρκίνου πρέπει να αντικατοπτρίζουν κοινές αξίες στην κοινότητα και στα μέτρα που σχετίζονται με τον ασθενή. Κοινωνικές καινοτομίες στη φροντίδα του καρκίνου που έχουν τις ρίζες τους στις κοινότητες, οδηγούν σε αυξημένη ικανοποίηση των ασθενών, μείωση των ανισοτήτων και σε πιο ολοκληρωμένες θεραπείες. Η νέα συνεργασία θα επιτρέψει στην ASCO και τον ΠΟΥ να αναπτύξουν μια συντονισμένη προσέγγιση για την υποστήριξη των κρατών μελών του ΠΟΥ και των κέντρων αναφοράς για τον καρκίνο που θα οδηγήσει σε βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτική περίθαλψη. Αυτό θα επιταχύνει την εφαρμογή των πρωτοβουλιών του ΠΟΥ για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και τον παιδικό καρκίνο. “Η συνεργασία μεταξύ του ΠΟΥ και της ASCO είναι καταλυτική  για την επίτευξη ουσιαστικής καινοτομίας στην αντιμετώπιση αυτών των επίμονων ανισοτήτων – σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο – στην περίθαλψη του καρκίνου”, δήλωσε ο υπεύθυνος για τον έλεγχο του καρκίνου του ΠΟΥ, Δρ André Ilbawi.