Για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη διατέθηκε στην Ελλάδα μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) το νέο πρωτοποριακό φάρμακο Belzutifan (Welireg), για την αντιμετώπιση των όγκων που απειλούν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών με κληρονομικό καρκίνο του νεφρού (νόσος VHL –Von Hippel Lindau).
Το Belzutifan εγκρίθηκε πέρσι τον Αύγουστο από τον FDA για ενήλικες ασθενείς με νόσο VHL και πιο συγκεκριμένα για τη θεραπεία είτε σχετιζόμενου νεφρικού καρκινώματος, είτε αιμαγγειοβλαστωμάτων, είτε νευροενδοκρινών όγκων παγκρέατος. Ωστόσο, αν και το Βelzutifan είναι ένα φάρμακο καινοτόμο και σωτήριο για τους ασθενείς με VHL, δεν είχε ακόμα διατεθεί στην ελληνική και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά. Το ΙΦΕΤ, μόλις προέκυψε το αίτημα παραγγελίας εξωτερικού από τον ΕΟΠΠΥ, κινήθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για να εξασφαλίσει την εισαγωγή του φαρμάκου, το οποίο αποτελεί την πρώτη και μοναδική εγκεκριμένη συστηματική θεραπεία για ασθενείς με V.H.L. Κατόπιν διεξοδικής έρευνας, το ΙΦΕΤ εισήγαγε απευθείας από την Αμερική το σκεύασμα, καθιστώντας την Ελλάδα την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που το προμηθεύτηκε.
Βάσει ερευνών το VHL εκτιμάται πως εμφανίζεται σε συχνότητα 1 προς 36.000 και αποτελεί μία από τις περίπου 7.000 γνωστές κληρονομικές ασθένειες. Στη χώρα μας έχουν έως σήμερα διαγνωστεί 45 πάσχουσες οικογένειες, με 5 έως 10 άτομα να νοσούν στην καθεμία, ενώ θεωρείται πιθανό ο πραγματικός αριθμός φορέων να είναι μεγαλύτερος, αφού σε μεγάλο ποσοστό το νόσημα παραμένει αδιάγνωστο.
Η είδηση για τη διαθεσιμότητα του Belzutifan (Welireg) στην Ελλάδα, αποτελεί μία πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη για την κοινότητα των ασθενών με νόσο VHL καθώς για πρώτη φορά προσφέρεται στους ασθενείς η ευκαιρία μιας πιθανής θεραπείας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και η Οz Αλεξανδρίδου Αθηνά, Chairwoman του VHL FAMILY ALLIENCE GREECE, «To Belzutifan (Welireg), είναι ένα φάρμακο σωτήριο για τους ασθενείς της νόσου. Η νόσος ξεκινά κυρίως στην μετα-εφηβική ηλικία και αν δεν λάβει τη μοναδική αυτή θεραπεία, ο ασθενής, όπως και όλη η οικογένεια από την πλευρά του πάσχοντα γονιού (καθότι περνά 50-50 στα τέκνα, έχοντας μόνο ένα 20% De Novo cases), δεν έχουν άλλον τρόπο θεραπείας και επιβίωσης.