20 καινοτομίες, που βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, επιλέχθηκαν να λάβουν την υποστήριξη του EIT Health RIS Innovation Call 2022, ενός μοναδικού προγράμματος για τις «proof of concept» ιδέες από ευρωπαϊκές χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης. Τρία από τα 20 καινοτόμα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα προέρχονται από τη χώρα μας.

Οι αντίστοιχες ομάδες υποστηρίζονται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), EIT Health Hub για την Ελλάδα.
Ο θεσμός EIT Health RIS Innovation Call στον τέταρτο χρόνο του συγκέντρωσε περισσότερες από 80 προτάσεις. Αυτή η μοναδική πρωτοβουλία, που αναπτύχθηκε από το EIT Health Regional Innovation Scheme (RIS), υποστηρίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας στον τομέα της υγείας σε χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης που αξιολογούνται ως εξελισσόμενες στην κατάταξη του European Innovation Scoreboard για την καινοτομία.

Η υψηλή ποιότητα των συμμετοχών στο πρόγραμμα, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι επιλέχθηκαν διπλάσια έργα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Οι οργανισμοί πίσω από τις επιλεγμένες καινοτομίες θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 75.000 ευρώ για περαιτέρω ανάπτυξη του καινοτόμου προϊόντος ή λύσης που παρουσίασαν, καθοδήγηση, θέση στο σχετικό bootcamp και πρόσβαση σε πιθανούς επενδυτές και συνεργάτες μέσω του EIT Health, του δικτύου με τους καλύτερους εκ των πρωτοπόρων στον τομέα της υγείας, με περίπου 150 οργανισμούς μέλη.
Το 2022, η Πορτογαλία είχε τον υψηλότερο αριθμό επιτυχημένων αιτήσεων, με 6 επιλεγμένες προτάσεις, ακολουθούμενη από την Κροατία με 4 και την Ελλάδα με 3. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων λειτουργίας του προγράμματος, η Πορτογαλία μαζί με τη Σλοβενία έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό επιλεγμένων projects. Σχεδόν το 50% των οργανισμών που προκρίθηκαν φέτος επικεντρώνονται σε λύσεις που προσφέρουν υγειονομική περίθαλψη στα σπίτια των ασθενών. Πρόκειται για πρωτοπόρες λύσεις που ενισχύουν την απομακρυσμένη ιατρική περίθαλψη (λ.χ. στο σπίτι) και μακριά από το νοσοκομείο, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας.

Η Mónika Tóth, EIT Health InnoStars RIS Director, δήλωσε: «Ο καταγεγραμμένος αριθμός των οργανισμών που υπέβαλαν επιτυχημένες προτάσεις στο φετινό RIS Innovation Call υποδεικνύει ότι η Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη κατακλύζεται από ταλαντούχους καινοτόμους οργανισμούς με λαμπρές ιδέες που θα φέρουν μία νέα εποχή λύσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Στόχος μας είναι να βρούμε τις καλύτερες ιδέες και καινοτομίες, που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο σε διάφορες περιοχές και να ενθαρρύνουμε εταιρείες, κλινικές και ερευνητικά ιδρύματα με ηγετικό ρόλο στον τομέα της υγείας να αναδείξουν αυτούς τους οργανισμούς και να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα.

Είμαστε υπερήφανοι καθώς το RIS Innovation Call έχει ήδη στηρίξει πολλές επιτυχημένες προτάσεις τα προηγούμενα τρία χρόνια, όπως για παράδειγμα το STEMI, μία καινοτομία που εξοικονομεί κρίσιμο χρόνο κατά τη διάγνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Το σλοβάκικο έργο που υποστηρίχθηκε το 2019 κέρδισε το EIT Health Bridgehead Global και κατέκτησε την κορυφή στο House of Med Tech Luxembourg Call, καθώς και στο Central European Initiative (CEI) στην κατηγορία “Έγκαιρη αντίδραση στον COVID-19”. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το EmPlastrum, που ανέπτυξε επιθέματα για την ψωρίαση, σε διάφορα μεγέθη, με ενσωματωμένα UVB LEDs, μία λύση που επιτρέπει στους ασθενείς τη θεραπεία στο σπίτι. Η καινοτομία αυτή κέρδισε αρκετούς διαγωνισμούς start-up και 100.000€ από το EU Structural Fund».