Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Γονιμότητας 15/6 αλλά και την Παγκόσμια Μέρα Πατέρα 18/6 η Institute of life – ΙΑΣΩ, πραγματοποιεί δράση ενημέρωσης για το σημαντικό αυτό θέμα προτρέποντας τους άνδρες να «Νοιαστούν για τη γονιμότητά τους». Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και τα νούμερα είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες το 40% των θεμάτων Γονιμότητας οφείλονται στον Ανδρικό Παράγοντα, 40% στον Γυναικείο ενώ το 20% αφορά και στους δύο ή χαρακτηρίζεται ως ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Τα αποτελέσματα κατατείνουν στο ότι η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών, όπως άλλωστε και των γυναικών, καθώς όλες οι παράμετροι των σπερματοζωαρίων επηρεάζονται δυσμενώς με την πάροδο του χρόνου. Προβλήματα του σπέρματος όμως μπορούν να υπάρχουν σε όλες τις ηλικίες των ανδρών ανεξαιρέτως. Ακόμα και όταν τα βασικά μορφοκινητικά χαρακτηριστικά του σπέρματος φαίνονται φυσιολογικά, δεν είναι απαραίτητο ότι έχει και όλες τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί γονιμοποίηση ωαρίων.

Όπως φαίνεται σε σύγκριση με το παρελθόν οι άνδρες έχουν μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.
Άλλοι λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται η ανδρική υπογονιμότητα είναι τα αυξανόμενα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κάποιες μορφές καρκίνου, αλλά και γενικότερα τα χαμηλά επίπεδα υγείας του άνδρα.

Ο σύγχρονος άνδρας πρέπει να ευαισθητοποιηθεί, όπως και η γυναίκα, για την έγκαιρη τεκνοποίηση. Να ενημερωθεί πως η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης αλλά και της ομαλής ανάπτυξης των εμβρύων. Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να προσφέρει λύσεις & εναλλακτικές για την διατήρηση της γονιμότητας του άνδρα. Με κατάλληλες τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα, μπορεί να γίνει επιλογή του πιο κατάλληλου σπερματοζωαρίου που οδηγεί σε επιτυχή γονιμοποίηση και επίτευξη εγκυμοσύνης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορεί να αναλύσει ακόμα περισσότερες παραμέτρους για την επιλογή του πιο υγειούς σπερματοζωαρίου.

Υπάρχει πλέον ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων για τον άνδρα και για την διερεύνηση της γονιμότητάς του πέραν του καθιερωμένου σπερμοδιαγράμματος, όπως Οξειδωτικό στρες, Κατακερματισμός DNA, κ.α. που μπορούν να προσδώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα του σπέρματος. Είναι απαραίτητο να κινητοποιούνται οι άνδρες για πληρέστερη κλινική εκτίμηση από Ειδικούς Γονιμότητας αλλά και από μια σειρά άλλων ειδικοτήτων όπως ουρολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γενετιστές κλπ. Μέσα από αυτές τις εξετάσεις μπορεί να ευνοηθεί όχι μόνο η αναπαραγωγική υγεία αλλά και η γενικότερη υγεία του άνδρα.