Η Δημόσια υγεία ήταν παραγνωρισμένη στη χώρα μας και σήμερα έρχεται μια μεταρρύθμιση που βελτιώνει πραγματικά τον πυρήνα της, τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, μιλώντας για την μεταρρύθμιση που αφορά την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο στο συνέδριο Health IT.

Παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, η Ειρήνη Αγαπηδάκη στάθηκε στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», ένα κορυφαίο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στο πλαίσιο του οποίου για πρώτη φορά θα υλοποιηθούν δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας, βελτίωσης διατροφικών συνηθειών, συστηματοποίησης διατροφικής πολιτικής, προαγωγής φυσικής δραστηριότητας και πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας, με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Στη δευτερογενή πρόληψη, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και σε δεύτερη φάση δράσεις πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και αύξησης εμβολιασμών για τον ιό HPV.

Σε όλα τα παραπάνω, τόνισε, το στοιχείο ψηφιοποίησης θα είναι έντονο, με ψηφιακά συστήματα για ραντεβού των πολιτών. Επίσης, ψηφιακά συστήματα επιδημιολογικής παρατήρησης ήδη αναπτύσσονται στον ΕΟΔΥ, θωρακίζοντας τη χώρα από πανδημίες, μεταδοτικά νοσήματα κ.ά. Στον προσυμπτωματικό έλεγχο για πρώτη φορά θα έχουμε δεδομένα πληθυσμιακά με τη βοήθεια των ψηφιακών εργαλείων και έτσι θα γνωρίζουμε το μονοπάτι του ασθενούς από την πρώτη εξέταση, μέχρι την τελική θεραπεία, δηλαδή όλη την πορεία του μέσα στο σύστημα, κάτι που θα επιτευχθεί με τη βοήθεια του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ). Τέλος, η κ. Αγαπηδάκη τόνισε ότι το υπουργείο προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος λόγω πανδημίας στα πληροφοριακά συστήματα που θα μπορούν στο μέλλον να παρακολουθούν τους δείκτες υγείας του πληθυσμού, την πλήρη ανάπτυξη των μητρώων ασθενών, την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, καθώς και του άτλαντας υγείας.