Tο έργο της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων της χώρας παρουσίασε στο συνέδριο Health ΙΤ ο Κωνσταντίνος Γαλανάκης, Αντιπρόεδρος ΕΚΑΠΥ. Όπως ανέφερε, μέχρι το 2025 θα εναρμονιστούν τα λογισμικά συστήματα όλων των νοσοκομείων της χώρας, με στόχο να επιτευχθεί διαλειτουργικότητα μεταξύ τους, αλλά και με το σύστημα συνταγογράφησης και με τον ατομικό φάκελο υγείας, ενώ θα ενταχθούν σε επόμενη φάση και τα DRGs, σε συνεργασία με το ΚΕΤΕΚΝΥ. Έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη είναι, μεταξύ άλλων, η ψηφιακή αναβάθμιση, αξιολόγηση των νοσοκομείων, των ΥΠΕ και του ΕΚΑΠΥ, η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΟΦ και του ΕΚΑΒ, το ενιαίο σύστημα παρακολούθησης φαρμάκου, το σύστημα ενημέρωσης των πολιτών για  τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, καθώς και το ενιαίο σύστημα μισθοδοσίας σε δομές και υπηρεσίες υγείας. Αναφορικά με το πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης νοσοκομείων, με προϋπολογισμό 90, 643 εκατ. ευρώ, ανέφερε ότι σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ θα επιλεγούν ορισμένα νοσοκομεία για αναβάθμιση. Παράλληλα, δημιουργείται το πλαίσιο για την αξιολόγηση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων, πριν και μετά την εκτέλεση των δράσεων ψηφιακής ετοιμότητας από τις νοσοκομειακές μονάδες.

Ειδικά για το ενιαίο σύστημα παρακολούθησης φαρμάκου, ο κ. Γαλανάκης τόνισε ότι έχει τους εξής στόχους: την ηλεκτρονική καταγραφή και παρακολούθηση των χορηγούμενων φαρμακευτικών αγωγών σε εθνικό επίπεδο, τη μείωση των σφαλμάτων φαρμακευτικής αγωγής, την ασφάλεια των ασθενών, τη μείωση απαιτούμενου χρόνου ελέγχου, διαχείρισης και προμήθειας φαρμάκων, την παρακολούθηση αποθεμάτων φαρμάκων στα νοσοκομεία σε εθνικό επίπεδο, και την εκτεταμένη και αξιόπιστη ηλεκτρονική αποτύπωση πληροφοριών για την προμήθεια και ανάλωση φαρμάκων σε εθνικό επίπεδο.

Τέλος, το πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του ΕΟΦ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: Εθνικό Κατάλογο φαρμακευτικών ουσιών, κωδικοποίηση και δημιουργία μητρώου ιατροτεχνολογικών προϊόντων, σύστημα διαχείρισης κλινικών μελετών και σύστημα «λευκών καρτών» ιατροτεχνολογικών προϊόντων.