Το  Πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού για την διαχείριση του καρκίνου παρουσίασε η Όλγα Μπαλαούρα, Διοικήτρια Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας». Με στόχο την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας προς τον ασθενή με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας με την εισαγωγή προτυποποιημένων διαδικασιών, την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων αλλά και την εποπτεία και τη συγκριτική αξιολόγηση των παρόχων υγείας, αλλά και τη συλλογή δεδομένων υψηλής ποιότητας, που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη χάραξη πολιτικής, όσο και για την επιστημονική έρευνα σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει 12 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα με συνολικό προϋπολογισμό 37 εκατ., ενώ φορέας υλοποίησης είναι η ΗΔΙΚΑ.

Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι το Δεκέμβριο 2025 και περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων (ΕΜΝΝ), το Ογκολογικό -Αιματολογικό Πληροφορικό Σύστημα και τις εφαρμογές υποστήριξης ασθενών. Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός ώστε να υπογραφεί η σύμβαση μέχρι το τέλος του χρόνου. Το ΕΜΝΝ θα ενσωματώνει διαδικασίες συλλογής δεδομένων, ελέγχου ποιότητας, επεξεργασίας και ανάλυσης, ασφάλειας και προστασίας και διαλειτουργικότητας, ενώ θα λαμβάνει υπόψη τις κατευθυντήριες οδηγίες του European Network of Cancer Registries για την εναρμόνιση με ένα κοινό σύνολο δεδομένων, κωδικοποιήσεων και ελέγχου ποιότητας. Σε ότι αφορά το Ογκολογικό -Αιματολ. Πληροφοριακό Σύστημα που προβλέπει τη διαχείριση αντινεοπλασματικών θεραπειών, αυτό προβλέπει την ένταξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την υποστήριξη κατ’οίκον χορήγησης θεραπείας, το χρόνοπρογραμματισμο των θεραπειών και φυσικά την διαλειτουργικότητα με το ΕΜΝΝ. Το σύστημα θα υποστηρίζει και τις διεπιστημονικές ομάδες και τα ογκολογικά συμβούλια μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων.

Ωστόσο η αποτελεσματική λειτουργία των MDTs αποτελεί πρόσκληση που απαιτεί αρκετές οργανωτικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία και αλλαγή κουλτούρας με έμφαση τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Η κα Μπαλαούρα τόνισε ότι απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις και αλλαγή νομοθεσίας προκειμένου τα Ογκολογικά συμβούλια να είναι λειτουργικά και αποτελεσματικά.

Σε ότι αφορά τα εργαλεία υποστήριξης ασθενών αυτά προβλέπουν σημαντικές λειτουργίες και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό οι ασθενείς να εμπλακούν από την αρχή στη διαδικασία. Τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για τον ασθενή, όσο για το σύστημα υγείας αλλά και το νοσοκομείο.

Κλείνοντας την ομιλίας της η κα Μπαλαούρα τόνισε τα σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο και τη διακυβέρνηση, καθώς υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αναθεώρηση της νομοθεσίας και διαμόρφωση ενός πλαισίου διαχείρισης  & διάθεσης Δεδομένων Υγείας, ενώ εξαιρετικής σημασίας είναι και η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.