Στα λύματα του βόρειου και ανατολικού Λονδίνου εντοπίστηκαν στοιχεία μετάδοσης του ιού της πολιομυελίτιδας για πρώτη φορά μετά από χρόνια, γεγονός που οδήγησε τις Υπηρεσίες Υγείας της χώρας να σημάνουν συναγερμό.

Το σύνηθες είναι ο εντοπισμός κάποιων λίγων ιών πολιομυελίτιδας  στα λύματα του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο, που προέρχονται από άτομα που έχουν λάβει το από του στόματος εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας και μπορούν να αποβάλλουν τον εξασθενημένο ζωντανό ιό του εμβολίου στα κόπρανά τους για αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, τα δείγματα του Λονδίνου που προκάλεσαν συναγερμό σχετίζονταν μεταξύ τους και περιείχαν μεταλλάξεις που υποδηλώνουν ότι ο ιός εξελισσόταν καθώς εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο. Σύμφωνα με τις αρχές δεν εντοπίστηκαν περιστατικά, και ο κίνδυνος μετάδοσης για το ευρύ κοινό θεωρείται χαμηλός, λόγω και της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα (90%), ωστόσο οι αρμόδιοι αξιωματούχοι προτρέπουν τους πολίτες να επιβεβαιώσουν ότι αυτοί και οι οικογένειές τους είναι εμβολιασμένοι κατά της νόσου ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που πολλά εμβόλια παραλείφθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η πολιομυελίτιδα που μεταδίδεται κυρίως από μόλυνση μέσω των κοπράνων στο παρελθόν κόστιζε τη ζωή η την παράλυση χιλιάδων παιδιών κάθε χρόνο  παγκοσμίως. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν εξαφανιστεί τουλάχιστον στις χώρες του δυτικού κόσμου με κάποιες εξάρσεις να παραμένουν σε χώρες όπως η Νιγηρία και η Υεμένη. Υπενθυμίζεται ότι  το τελευταίο περιστατικό στη Βρετανία σημειώθηκε το 1984.

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι ο Οργανισμός συνεργάζεται με τη Βρετανία για το ζήτημα και τόνισε ότι η επιτήρηση και ο εμβολιασμός για τη νόσο είναι ουσιαστικά για τον τερματισμό της .