Ο Σύλλογος Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Κληρονομικά Μεταβολικά Νοσήματα «ΚΡΙΚΟΣ ΖΩΗΣ» διοργάνωσε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη την 8η Ημερίδα του, με τίτλο «Κληρονομικά Μεταβολικά Νοσήματα: Από την Απομόνωση στην Ενδυνάμωση». Η θεματολογία της ημερίδας κάλυψε ένα ευρύ φάσμα των αναγκών των πασχόντων από κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα (ΚΜΝ). Την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τη μελέτη των Ενδογενών Μεταβολικών Νοσημάτων Όλγα Γραφάκου ενώ συμμετείχαν ομιλητές με εξειδίκευση στα κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα, στη Γενετική και στην Ψυχολογία.

Πολύ σημαντικό ήταν ότι δόθηκε βήμα στους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, το μοναδικό «ταξίδι» τους με τη νόσο, που προσφέρει μια εξαιρετικά χρήσιμη πηγή πληροφοριών για τις ανάγκες της καθημερινής αυτοδιαχείρισης της ασθένειάς τους, όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στους επαγγελματίες Υγείας και το ίδιο το σύστημα υγείας.
Επίσης, για πρώτη φορά συμμετείχαν με εισηγήσεις ανώτατα στελέχη του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που ανέλυσαν τις εξελίξεις στα πάντα επίκαιρα για τον ασθενή ασφαλιστικά ζητήματα.

Η κυρία Περσεφόνη Αυγουστίδου – Σαββοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής ΑΠΘ και Πρόεδρος του Συλλόγου «ΚΡΙΚΟΣ ΖΩΗΣ», με την ολοκλήρωση των εργασιών της Ημερίδας δήλωσε: «Από πλευράς Συλλόγου, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να επιτελούμε το ρόλο μας στην προβολή των αναγκών των ασθενών αλλά και να αγωνιζόμαστε για την καλύτερη περίθαλψη και ποιότητα ζωής τους, ένα ζήτημα που την τελευταία διετία, λόγω της καταστροφικής επίδρασης της πανδημίας στο σύστημα υγείας, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία».