Σημαντικά στοιχεία για το σύνδρομο Long Covid παρέθεσαν έγκριτοι επιστήμονες που στελεχώνουν το Πρότυπο Διεπιστημονικό Κέντρο Αναφοράς για ασθενείς με Long Covid της A’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» σε χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Στην εναρκτήρια παρέμβασή της η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι το εν λόγω Κέντρο, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από το 2020, όταν ακόμα πολύ λίγα πράγματα ήταν γνωστά για το σύνδρομο Long Covid, ενώ σήμερα, έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία και στελεχωμένο από έγκριτους επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, θεωρείται ένα από τα καλύτερα στη χώρα μας. Στην δική του παρέμβαση, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι η Πολιτεία και το Υπουργείο αναγνωρίζει την ανάγκη διάγνωσης και θεραπείας των ασθενών με Long Covid, και για αυτό το λόγο, λειτουργούν 132 ιατρεία Long Covid στη χώρα, 80 σε νοσοκομεία και 50 σε Κέντρα Υγείας , τα οποία έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα 25.000 ασθενείς.

Τόνισε την ανάγκη να καθοριστούν οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις για το σύνδρομο καθώς και οι απαιτούμενες ιατρικές ειδικότητες και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θέλει να εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας στην προσπάθεια διάγνωσης και αντιμετώπισης του συνδρόμου.

Η Aν. Kαθηγήτρια Πνευμονολογίας, Παρασκευή Κατσαούνου, ότι παρότι ακόμα δεν είναι ακριβώς γνωστός ο μηχανισμός μέσω του οποίου η COVID-19 πλήττει και άλλα συστήματα πέραν του αναπνευστικού (καρδιαγγειακό, νευρικό, ενδοκρινολογικό, ψυχιατρικό) η κύρια θεωρία μέχρι σήμερα είναι ότι αυτό γίνεται μέσω των μικροθρομβώσεων που προκαλεί, της ύπαρξης τμημάτων του ιού στον ιστό άλλων οργάνων αλλά της υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί ο ιός. Ανέφερε ότι στην Ελλάδα, ασθενείς που έχουν νοσηλευθεί με COVID αλλά και ασθενείς που έχουν περάσει την λοίμωξη αλλά δεν έχουν νοσηλευθεί αναφέρουν παρόμοια συμπτώματα, ενώ τόνισε ότι η θνησιμότητα ασθενών που έχουν νοσήσει από COVID παραμένει υψηλή τους επόμενους 12 μήνες και τα αίτια δεν είναι μόνο αναπνευστικά η καρδιολογικά. Αναφερόμενος σε διεθνή μελέτη που συμπεριέλαβε 236.379 επιζώντες ασθενείς COVID, o καθηγητής Νευρολογίας Στυλιανός Γκατζώνης είπε ότι το 2,6%  άνω των 65 ετών διαγνώστηκαν με άνοια τους πρώτους 6 μήνες.

Ο καρδιολόγος Περικλής Γουνόπουλος, υπεύθυνος καρδιολογικού ιατρείου λιπιδίων ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», αναφέρθηκε στα καρδιολογικά συμπτώματα των ασθενών με long covid, που περιλαμβάνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, οξεία μυοκαρδίτιδα κα περικαρδίτιδα, αρρυθμίες, ορθοστατική ταχυκαρδία κ. α. Τέλος, η ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», επεσήμανε ότι σημαντικό ποσοστό ασθενών με COVID, διαγιγνώσκεται με Σακχαρώδη Διαβήτη τη στιγμή της λοίμωξης, ενώ περίπου το 1/3 από τους ασθενείς που δεν είχαν προηγουμένως Διαβήτη, θα συνεχίσουν να έχουν και μετά την αποδρομή της COVID-19.

To Πρότυπο Διεπιστημονικό Κέντρο Αναφοράς για ασθενείς με Long Covid του Ευαγγελισμού, στελεχώνεται από 26 επιστήμονες εκ των οποίων κάποιοι δουλεύουν αμισθί και έχει ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης, ειδικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και συγκεκριμένων χώρων προκειμένου να μπορεί να καλύψει το πλήθος των ασθενών που βρίσκονται σε αναμονή και που αυτή τη στιγμή είναι περίπου 200. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης τόνισε ότι ο Οργανισμός στηρίζει την προσπάθεια προκειμένου να στηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο Κέντρων Αναφοράς για την Long Covid σε όλη τη χώρα.