Τη νέα ανακαινισμένη Πτέρυγα του ΓΝ Παίδων Πεντέλης, εγκαινίασαν χθες, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αν. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Πρόκειται για μία δωρεά της Περιφέρειας 2470 του Διεθνούς Ρόταρυ και Ομίλων αυτής και αφορά την ανακαίνιση της Πτέρυγας και τη διάθεση εξοπλισμού για τη προσωρινή φιλοξενία Παιδιών και Εφήβων έως 16 ετών, τα οποία απομακρύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον – ή στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος – κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, έως ότου τα αναλάβει ανάδοχη οικογένεια ή ξενώνας ανηλίκων.

Στο πλαίσιο της δωρεάς πραγματοποιήθηκε:
• Διαμόρφωση / ανακαίνιση δωματίων και χώρου απασχόλησης παιδιών και εφήβων.
• Διαμόρφωση νέων WC για αγόρια και κορίτσια.
• Διατέθηκε ο απαιτούμενος ξενοδοχειακός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός (κρεβάτια, κομοδίνα, ντουλάπες, καρέκλες, τραπέζια, κλιματιστικά, υπολογιστές, τηλεόραση 65 ιντσών, φωτιστικά, κ.λπ.).

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τα παιδιά εδώ έχουν την ιδιαιτερότητα ότι πρέπει να κάνουν μια σειρά από εξετάσεις, αφού υπάρχει μια εισαγγελική εντολή. Αλλά και πάλι ο χρόνος παραμονής σε συνθήκες νοσοκομείου, θα πρέπει να είναι ο απολύτως απαραίτητος, ώστε πολύ γρήγορα να βρεθούν στο φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από τις οικογένειες που θα πρέπει να ενταχθούν». Η Αν.Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στο σύντομο χαιρετισμό της υπογράμμισε ότι «Το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης είναι μια δομή πάρα πολύ σημαντική: όχι μόνο γιατί φροντίζει όλα τα παιδιά του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, με προσωπικό που το αγαπάει και σε μια περιοχή που το στηρίζει, αλλά και γιατί η τοποθεσία του μέσα στο δάσος που το περιβάλλει και το πολύ ωραίο κτίριο είναι και αυτά ευεργετικά για την υγεία. Είναι ένας ακόμα λόγος που η δωρεά των Ρωταριανών για την αναβάθμιση των δομών φιλοξενίας του Νοσοκομείου παραλαμβάνεται με μεγάλη χαρά από το Νοσοκομείο και το Υπουργείο».

Ωστόσο, η Γενική Συνέλευση εργαζομένων του Γ.Ν Παίδων Πεντέλης, καταγγέλλει τη σύμβαση δωρεάς στο νοσοκομείο, γιατί όπως τονίζει «Μέσα σε διάστημα ενός μήνα (από 27/4/2022) ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν εργασίες για αναδιαμόρφωση χώρου εντός πρώην λειτουργικού χώρου του νοσοκομείου, που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος στην ΩΡΛ κλινική και σε μέρος της Παιδοχειρουργικής, Οφθαλμολογικής και Οδοντιατρικής.

Συγκεκριμένα αφορά σε 5 τρίκλινους θαλάμους νοσηλείας ΩΡΛ, και 2 θαλάμους Παιδοχειρουργικής, Οφθαλμολογικής και Οδοντιατρικής δυναμικής 7 κλινών, συνολικά ένα χώρο 22 κλινών. Η πτέρυγα με τους θαλάμους αυτούς αποτέλεσε χώρο νοσηλείας περιστατικών Covid στη διάρκεια μέρους της πανδημίας και μετά την οδηγία της Υ.ΠΕ για πλήρη επαναφορά του νοσοκομείου στην προ πανδημίας κατάσταση, δεν αποδόθηκαν στη πρότερη λειτουργία τους.

Πως γίνεται να οριοθετείται χώρος εντός νοσοκομείου για φιλοξενία παιδιών με εισαγγελική εντολή και μάλιστα εντός λειτουργικού χώρου του νοσοκομείου; Γιατί όλες αυτές οι εργασίες πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών; Γιατί γίνονται αιφνιδιαστικές αποφάσεις για μετεγκαταστάσεις τμημάτων σε άλλους χώρους; Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες σε νοσηλεία δεδομένης της μείωσης των διαθέσιμων κλινών του νοσοκομείου; Καταγγέλλουμε τη σύμβαση δωρεάς, καθώς εμπεριέχει όρους καταχρηστικούς». Επιπλέον, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η εν λόγω σύμβαση «Παρέχει πρόσβαση εθελοντών σε ευάλωτα παιδιά, χωρίς να διασφαλίζεται ούτε στοιχειωδώς κάποιο πλαίσιο για την προστασία τους».