Η δύναμη των social media αλλά και οι επιπτώσεις που έχουν στην ψυχική υγεία των νέων αποτέλεσαν το επίκεντρο της 52ης συζήτησης των Διαλόγων του ΙΣΝ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κοινό και ομιλητές από κάθε γωνιά της γης, μίλησαν ανοιχτά για τις ώρες που περνάνε στα social media, τα νέα trend και το πώς τα ακολουθούν αλλά και για το πώς ένα like ή ένα σχόλιο μπορεί να τους επηρεάσει. Στη συζήτηση των Διαλόγων βρέθηκε και ο Harold Koplewicz, Ιδρυτικός Πρόεδρος και Ιατρικός Διευθυντής του Child Mind Institute, ο οποίος μίλησε για τις επιπτώσεις των social media στην ψυχική υγεία των νέων αναφέροντας πως «κάθε φορά που παίρνετε ένα “like”, ο εγκέφαλος αντιδρά, σε επιβραβεύει και χρειάζεται ολοένα και περισσότερη ντοπαμίνη.

Τα social media έχουν θετικά στοιχεία για τη δημιουργία μιας κοινότητας στην οποία νιώθουμε ασφαλείς, όμως υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ειδικά κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, οι νέοι κάτω των 24 ετών που χρησιμοποιούσαν τα social media παραπάνω από 8 ώρες την ημέρα, είχαν κάποιες δυσμενείς επιπτώσεις. Το εντυπωσιακό είναι πως αυτό δεν ισχύει για όλους. Αν έχεις κατάθλιψη ή το σύνδρομο της ελλειμματικής προσοχής, θα βιώσεις μια επιδείνωση των συμπτωμάτων αν χρησιμοποιείς τα social media για περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα».

Στο πλαίσιο του SNF Nostos και λίγο πριν το κλείσιμο του SNF Nostos Conference με θέμα την Υγεία, οι Διάλογοι του ΙΣΝ, υποδέχθηκαν και 55 μαθητές από όλη την Ελλάδα με την πολύτιμη συμβολή του The Tipping Point. Γιατροί, ψυχολόγοι, νευροεπιστήμονες, βιοεπιστήμονες, ακαδημαϊκοί, διατροφολόγοι, κλπ. συνάντησαν διαδικτυακά μαθητές 20 Γυμνασίων και Λυκείων ανά την Ελλάδα, ανοίγοντας έναν ευρύ διάλογο σχετικά με την υγεία, την πρόληψη, τη φροντίδα, την ενημέρωση, ο οποίος ολοκληρώθηκε στη σκηνή των Διαλόγων. Οι μαθητές συμμετείχαν στη δράση “Health Literacy”, η οποία υλοποιήθηκε από το The Tipping Point με δωρητή το ΙΣΝ και σε συνεργασία με το iMEdD (incubator for Media Education and Development), στο πλαίσιο του SNF Nostos Conference 2022.